Atrakcije
Stupčanica i Dobra kuća

Stupčanica i Dobra kuća

Stupčanica i Dobra kuća su dvije utvrde izgrađene još u srednjem vijeku koje su, prema legendi, dale izgraditi dvije sestre plemenitog roda!

Stupčanica

Iznad sela Veliki Bastaji stoje ruševine nekad snažnog grada Stupčanice. Narod ovog kraja je zove "turska kula", a zanimljiva je legenda o postanku Stupčanice i Dobre Kuće.

Bile su dvije sestre plemenitog roda koje su odlučile da svaka podigne tvrd grad. Gradnja je započela istovremeno. Kada su se poslije izvjesnog vremena susrele, jedna drugoj su se pohvalile, ali samo je jedna uspjela sagraditi grad, pa reče da je podigla "dobru kuću". I tako je nastala Dobra Kuća. Druga sestra izgradila je samo jednu omanju kulu koja je sličila na stupac te je tako nastalo ime Stupčanica.

Srednjovjekovni grad Stupčanica nalazi se južno od Velikih Bastaja, a bio je u vlasništvu Tiboldovića – Svetačkih. Vlasnici su se mijenjali sve do turske invazije, kada zauzimaju 1541. godine. Bilo je to zloglasno tursko uporište, a 1688. godine Turci napuštaju Stupčanicu i bježe u Gradišku i od tada Stupčanica je prazna.

Od utvrde ostala je glavna kula sada visoka 15 metara (nekada 18 m) i koja se stalno pomalo urušava. Kula je četvrtasta sa stranama od 7 metara. U glavnu kulu se ulazilo kroz prvi kat koji je zasvođen poluobličastim svodom ispod kojeg su prostorije bez otvora. U gornje prostorije koje su imale drvenu tavanicu vode kamene stepenice koje su urušene. Kula je zidana od lomljenog kamena i vapnenog maltera, dok uglovi imaju pojačanje od tesanog kamena. Gornji dijelovi kule zidani su opekom. S južne strane nalaze se romanički zasvođeni otvori uokvireni klesanim kamenom. Grad je bio opasan debelim zidom ispod kojega se preko pokretnog mosta ulazilo u grad. Pored glavne kule vidljivi su zidovi i temelji pomoćnih zgrada.

Dobra kuća

Do ove srednjovjekovne tvrđave dolazi se dolinom rječice Toplice. Udaljena je 8 kilometara od Daruvara, a nalazi se na prirodnom kamenom uzvišenju na 300 m nadmorske visine.

Dobra Kuća je u Srednjem vijeku spadala među najvažnije utvrde ovog kraja. Spominje se od 1335. godine, a utvrda je imala obrambenu kulu, zgrade za stanovanje, cisternu, a cijeli je grad bio opasan zidom. Brojni su mu bili gospodari, a Turci su ti koji su utvrdu na kraju razorili ali ostaci ovog grada još su i danas vidljivi.

Prema turskim opisima bio je to lijepi grad sagrađen od tvrdog materijala. Još danas su vidljivi ostaci branič-kule, obrambenog zida i dio glavne kule koja je u osnovi kružna i počiva na stijeni. U dvorištu grada bila je cisterna čiji se ostaci još vide. U grad se ulazilo sa sjeverne strane preko pokretnog mosta koji je bio iznad prokopa. Grad je, prema jugu, proširen novim i nižim obrambenim zidom, ali nije utvrđeno kada. Dobra Kuća je zidana od neobrađenog i lomljenog kamena, a kao vezivno sredstvo upotrebljavalo se vapno i pijesak.

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!


Prikaži Stupčanica i Dobra kuća na većoj karti

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica