Vino & pivo
Vinska cesta

Vinska cesta

Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj poznat po vrsnim sortama vinove loze i kvalitetnim vinima. Uzgoj vinove loze u Daruvaru ima stoljetnu tradiciju i bogatu prošlost, zbog toga što pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za vinogradarstvo i vinarstvo.

Da je Daruvar od rimskog doba poznat po vinima, svjedoči Diatretni stakleni pehar za vino – carski mrežasti pehar, imenom "Vas diatretum Daruvarense", koji je pronađen 1789. godine u Rimskoj šumi.

Godine 2008. u Daruvaru je osnovana prva vinska cesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Daruvarska vinska cesta koja se sastoji od šest različitih, jedinstvenih punktova;  

 

OPG Matej Kovačević

Vina: graševina, mirisni traminac, chardonnay, cabernet sauvignon, crni pinot

Kapacitet: 40 gostiju u "štalici", 15 gostiju u "kušaonici", 60 gostiju na otvorenoj terasi, 4 gostiju na noćenju

Dodatna ponuda: etno izložba, tradicijski obrt bačvarstvo, vožnja seoskim kolima kroz vinograd

Obitelj Kovačević bavi se proizvodnjom grožđa i vina kroz 5 generacija. Godine 2003. je registrirano za proizvodnju grožđa i vina, a od 2008. godine se ovo obiteljsko gospodarstvo bavi i agroturizmom. Registrirano je kao vinotočje i ima smještajni kapacitet u dvokrevetnoj sobi i apartmanu. Na gospodarstvu uređenom u tradicionalnom stilu slavonskih vinara pružaju se usluge seoskog turizma: uz prethodne najave organiziraju se kušaonice vina, prigodne proslave, ručkovi i večernja druženja. Gospodarstvo pruža mogućnost noćenja u sobi i apartmanu koji izgledom podsjećaju na sobe naših baka: starinski namještaj, rukom vezena posteljina. Gospodarstvo ima i uređen oldtimer traktor iz 50-ih godina prošlog stoljeća sa spremnikom za vino. Ovo obiteljsko gospodarstvo brižljivo njeguje 1,9 ha vlastitih nasada vinograda.

Kontakt: Franje Kuhača 49, Daruvar

Mob: +385 99 578 1927

E-mail: vinarija.kovacevic.daruvar@gmail.com

 

Badel 1862 d.d.- Vinarija Daruvar, dvorac Janković

Vina: graševina, sauvignon, rajnski rizling, chardonnay, predikatna vina.

Kapacitet: 40 gostiju

Dodatna ponuda: ostaci iz rimskog arhiva, arhiva vina, muzej vinske opreme, prodaja suvenira Vina Vinarije Daruvar Badela 1862 d.d. dolaze iz "zlatnog podruma" dvorca Janković, kojeg je gradio grof Janković od 1771. do 1777. Tu je idealan prostor za dozrijevanje vrhunskih i kvalitetnih vina, ali i reprezentativna kušaonica i vinoteka. Zanimljivo je da su zidovi podruma ukopani nekoliko metara u zemlju stoga je temperatura i ljeti i zimi ujednačena i kreće se između 10 i 14 °C. Mnoga priznanja i medalje koje su osvojila vina Vinarije Daruvar na prestižnim svjetskim ocjenjivanjima posljednjih godina, svrstavaju ovu vinariju u "zlatnu vinariju". U ovim baroknim prostorima možete kušati vina grofovskog podrijetla uz stručno vodstvo enologa.

Kontakt: Ivana Gundulića 1, Daruvar

Tel: +385 43 331 943

Ffax: +385 43 331 997

Mob: +385 98 208 378   

Web: www.badel1862.hr

 

Vinarija Lotada

Vina: graševina, chardonnay, pinot crni, traminac.

Kapaciteti: 70 gostiju, dodatna ponuda, prodaja butelja pakiranih u poklon paketima, izrada etiketa za boce vina s logotipom po vašoj želji za posebne prigode, poslovne partnere, svadbene svečanosti, proslave obljetnica i sl. Obrt "Lotada" posluje od 1996. godine kao obiteljski obrt, čiji su vlasnici Adela i Oto Lneniček diplomirani agronomi vinarsko-vinogradarskog usmjerenja. Vinogradi, podrum i kušaonica smješteni su u poznatom vinogradarskom kraju, gdje su plemenitu lozu sadili još u rimsko doba. Podrum kapaciteta 200 000 l opremljen je suvremenom opremom za preradu, čuvanje i punjenje vina čime se postiže visoka kvaliteta vina priznata dodjelama zlatnih odličja na mnogim izložbama vina. Obrt "Lotada" nudi degustacije vina organizirano za grupne posjete u prostoru za kušanje vina uz stručni komentar enologa.

Kontakt: Daruvarski vinogradi 82, Daruvar

Tel/Fax: +385 98 1670 264

E-mail: lotada.vina@inet.hr

 

Badel 1862 d.d. Vinarija Daruvar

Vina: graševina, sauvignon, rajnski rizling, chardonnay, predikatna vina

Kapacitet: 60 gostiju, dodatna ponuda diskont vina

Daruvarsko vinogorje prostire se na pitomim obroncima Bilogore, Papuka i Psunja na nadmorskim visinama od 150 do 240 m. Ovdje na više od 160 ha u Donjem Daruvaru i Đulovcu Badel 1862 d.d. – Vinarija Daruvar uzgaja preporučene sorte vinove loze za ovo podneblje. Najzastupljenija je sorta graševina, potom chardonnay, rajnski rizling i sauvignon. Visoka tehnološka razina, ali i stručna ekipiranost, rezultiraju racionalnom i primjerenom tehnologijom proizvodnje grožđa koja po kakvoći predstavlja vrlo dobru sirovinu za proizvodnju najboljih vina. U Donjem Daruvaru pored samog pogona Vinarije, na uzvisini iznad nepreglednih redova vinove loze, obilježavaju se vinske svetkovine. Uz bogatu eno i gastro ponudu daruvarskog kraja predstavljaju se pradavni pučki običaji Sv. Vinka i Sv. Martina. Na vinogradarskim lokalitetima Đulovca i Donjeg Daruvara postoji mogućnost kušanja vina na otvorenom u samoj blizini vinograda, boravak u prirodi, a isto tako i doživjeti radost i veselje berbe.

Kontakt: Bjelovarska 66, Donji Daruvar

Tel: +385 331 943

Fax: +385 331 997

Mob: +385 98 208 378

E-mail: vinarija.daruvar@badel1862.hr  

Web: www.badel1862.hr


Kavana Queen


Vina: daruvarskog vinogorja.

Kapacitet: 130 gostiju

Lokalni specijaliteti, jela češke kuhinje

Poznata kvaliteta u usluživanju toplih i hladnih napitaka, pripremanja i posluživanja hladnih i toplih jela, dostava hrane po narudžbi (catering služba), mogućnost organiziranja raznih skupova i domjenaka u vlastitom prostoru.

Kontakt: Svačićeva 14, Daruvar

Tel: +385 43 334 320

Mob: +385 98 564 065

Web: www.kavanaqueen.com.hr

 

BIOGAL sirana

Sir: kozji i kravlji (svježi, polutvrdi, tvrdi, dimljeni, u uljima, sa začinskim biljem...)

Mogućnost razgledanja proizvodnje sira

Kapacitet: 60 gostiju

Više od petnaest godina BIOGAL, ugađa kupcima diljem Hrvatske, nudeći im mliječne proizvode visoke kvalitete. Predanim radom, poštivanjem tradicije našeg kraja i korištenjem mlijeka proizvedenog isključivo na malim gospodarstvima pod kontroliranim uvjetima, nastaju vrhunske sirne delicije, koje su nosioci brojnih priznanja. Vjerujemo da će se naša predanost poslu i kvaliteti proizvoda, odraziti na naš ponos i zadovoljstvo naših korisnika. Zahvaljujući povjerenju kupaca Biogal danas u svojoj proizvodnoj paleti ima više od deset različitih proizvoda pod svojom robnom markom.

Kontakt: Milke Trnine 20, Donji Daruvar

Tel: +385 43 334 222

Mob: +385 98 700 722

E-mail: biogal@bj.t-com.hr    

Web: www.sirana-biogal.hr

 

Više o Daruvarskoj vinskoj cesti pogledajte OVDJE

Fotografije punktova Daruvarske vinske ceste pogledajte u FOTOGALERIJI

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica