Kultura življenja
Knjižnica i čitaonica

Knjižnica i čitaonica

Biblija u zlatu

Biblija ili Sveto pismo temeljna je knjiga kršćanstva i većina kršćana je ima u kući. No, imati u svome gradu Bibliju u zlatu, povlastica je samo rijetkih.

Naime, 28. lipnja 2011. godine gradonačelnik Grada Daruvara, Dalibor Rohlik i ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Romana Horvat potpisali su vlasnički list Biblije u zlatu pod rednim brojem 1068.


 


Bibliju u zlatu, skupocjenu, ručno uvezanu i bogato ilustriranu, tiskale su Kršćanska sadašnjost i Mozaik knjiga u nakladi od 1500 primjeraka. Bogato opremljenu knjigu s biblijskim tekstovima prati vrijedna slikovna građa iz zbirke Austrijske nacionalne knjižnice u Beču, a koje je toj knjižnici darovao habsburški dvor. Sadrži 300 reprodukcija nastalih od 10. do 17. st. Dojam raskoši dodatno naglašava raskošni uvez s ukrasnim, zlatnim ornamentima i zlatnim kopčama na koricama te posebno izrađen drveni kovčežić u kojem se čuva. Biblija se lista bijelim pamučnim rukavicama.


Za tisuću takvih knjiga potrebno je više od godinu dana rada, a Biblija je usporedno rađena u nekoliko europskih radionica specijaliziranih za takva i slična izdanja.

Od 1. veljače 2023. uvodi se cijena knjižnične usluge prezentacije Zlatne Biblije u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvaru u iznosu od:

PO SOBI (odrasla osoba) - 2,00 EUR 

GRUPNE POSJETE (VIŠE OD 20 OSOBA) - 1,5 EUR

DJECA, VRTIĆI I ŠKOLE IMAJU BESPLATNU PREZENTACIJU

Radno vrijeme kada se Biblija može vidjeti:

UTORAK 10,00 -12,00

SRIJEDA 14,00 – 16,00

VIŠE INFORMACIJA:
Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Stjepana Radića 5, 43500 Daruvar
Tel: 043/ 331-592
Fax: 043/ 333-468
Web:www.knjiznica-daruvar.hr

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica