Ugasimo svjetla, upalimo zvijezde
4. priča nedjeljom

4. priča nedjeljom

Od svibnja do kolovoza, posljednju nedjelju u mjesecu, donosimo Vam priče iz
Međunarodnog parka tamnog neba "Vrani kamen"

UGASIMO SVJETLA, UPALIMO ZVIJEZDE!

Daruvar kao zona zdravlja
Najljepši mali grad kontinentalne Hrvatske ujedno je i poznati lječilišni centar čija tradicija seže dulje od dva stoljeća. Njegovi izvori termalne vode i nalazišta mineralnih blata po svojoj ljekovitosti bili su poznati još i drevnim rimljanima koji su u Daruvaru imali svoje plemićko lječilišno odmaralište Aquae Balissae.

U neposrednoj blizini grada nalazi se područje Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“ koje se proteže na 8000 hektara. Osim bogate flore i faune ovo područje je posebno po vrhunskoj kvaliteti noćnog krajolika koje je gotovo bez svjetlosnog onečišćenja. Kako bi sačuvali ovo prirodno blago i njegov veliki potencijal nezagađenosti noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode, ono je certificirano i zaštićeno prema strogim pravilima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association) američke neprofitne organizacije, kao jedine takve na globalnoj razini, čija zadaća je sačuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera.

Misija programa Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“ osim zaštite noćnog krajolika od svjetlosnog onečišćenja je poboljšanje kvalitete života koja kroz edukacije treba inspirirati i osnažiti našu zajednicu. Vaša podrška inicijativi parka tamnog neba pod nazivom UGASIMO SVJETLA, UPALIMO ZVIJEZDE od velikog je značenja za sve nas.

Daruvar je grad koji voli život, prava je zona zdravlja i sa svim blagodatima koje nudi on to svakako i potvrđuje. Daruvar je grad u koji možete doći okrijepiti dušu i tijelo, ali i um, osloboditi se stresa, a ujedno rasplamsati maštu i otputovati u beskonačna prostranstva svemira.

Autorica teksta i fotografija: Dunja Županić

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica