Zanimljivosti
Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Zlatni Savignon Daruvar dolazi iz posebno odabranih vinograda. Za njegov uspjeh važan je pravi odnos sunčevih zraka i blagotvorne kiše vinograda smještenih na pitomim obroncima Papuka i Psunja te posebni uvjeti u podrumu dvorca Janković, ali prije svega znanje i zalaganje stručnjaka Vinarije Daruvar. 

Uz vrhunska i kvalitetna vina sorti sauvignon, graševina, chardonnay i rajnski rizling, Vinarija Daruvar ima i ekskluzivnu liniju vina kasnih i izbornih berbi, s potpisom enologinje Suzane Jurišić. Sauvignon Daruvar dolazi iz jednog posebnog podruma.   

Od 1771. do 1777. gradio je grof Janković svoj dvorac u Daruvaru, a preuređenjem njegovih podruma Vinarija Daruvar dobila je idealan prostor za dozrijevanje ovog vrhunskog vina, ali i reprezentativnu kušaonicu i vinoteku. Zanimljivo je da su zidovi ukopani nekoliko metara u zemlju stoga je temperatura i ljeti i zimi ujednačena i kreće se između 10 i 14 °C.  

Zlatni Sauvignon Daruvar je vino jasne zelenkasto-žute boje, u čijim se profinjenim aromama isprepliću sortni mirisi bazge s aromama egzotičnog voća te karamelasto-medastim tonovima. Na okus je mekan, pun, a mirisi se ugodno nastavljaju i u okusu. After taste je dug, voćan i svjež. S takvim vrhunskim karakteristikama nije čudno da je osvojilo i europske vinske stručnjake.Odlično vino lako je sljubiti, ali zbog svoje aromatičnosti Sauvignon Daruvar posebno je prikladan uz kozji sir, dobro dozreli kravlji sir, uz oradu ili brancin, predjela od guščje i pačje jetrene paštete te specijalitete od školjaka i morske ribe. Njegova aroma odlično se slaže i s jelima od teletine. 

Sauvignon Daruvar prikladan je i za manje slatke deserte kao što su palačinke i pite.  Neki kažu da je Sauvignon Daruvar žensko vino zato što žene vole aromatičnije sorte. No, to ne znači da i muškarcima treba uskratitit izniman doživljaj uživanja u Sauvignonu Daruvar. 

Ohladite ga na temperaturu 8-10 °C te poslužite u visokim i uskim čašama koje će istaknuti njegov bogat miris.


 


Sauvignon Daruvar je najnagrađivanije hrvatsko vino:

  •  Sauvignon Daruvar 2006. MundusVini 2007. – zlatna medalja  
  •  Vinalies Internationales 2007. u Parizu  - srebrna medalja  
  •  Sauvignon Daruvar 2007. Vinitaly 2008.- velika zlatna medalja  
  •  Concours mondial de Bruxelles 2008. – zlatna medalja  
  •  Vino Ljubljana 2008. – zlatna medalja 
  •  Vinalies Internationales 2008. u Parizu  - srebrna medalja  
  •  Decanter world wine awards – London 2008.– brončana medalja  
  •  Sauvignon Daruvar 2008. MundusVini 2009. - srebrna medalja
Vinarija Daruvar - Badel 1862
Adresa: Bjelovarska 66, 43500 Donji Daruvar
Tel: 043/ 331-943
Fax: 043/ 331-997
Mob: 098/ 208-378
E-mail: vinarija.daruvar@badel1862.hr
Web: www.badel1862.hr

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica