Zanimljivosti
Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

 

Ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, nalaze se dva primjerka listopadnog drveta Ginkgo biloba, ženski i muški primjerak, porijeklom iz zapadne Kine. Nalaze se u dvorskom perivoju koji je nastajao usporedno s gradnjom dvorca, a završen je 1780. godine.

To je najstarija vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo u Daruvaru je najveće i nastarije u Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginkga bilobe građani još nazivaju i Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao hortikultuni spomenik kao pojedinačno stablo. Inače Ginkgo može narasti do 30 metara visine i 9 metara u širinu.

Za razliku od muškog primjerka, ženski primjerak je visok i vitak. Ginkgo biloba je dvodomna biljka, cvate od travnja do svibnja, a sjemenje je zrelo od listopada do studenog. 

 

Zaljubljeni ginko iz Daruvara proglašen "Hrvatskim stablom 2019. godine"!!


Ja sam najstariji Ginkgo u Hrvatskoj, dolazim iz Daruvara. Star sam više od 240 godina, a ime mi je drevno biblijsko, zovem se Adam. Pored mene je moja ljubav Eva koja me stoljećima vjerno čuva i raste sa mnom, lijepa kao i svaka dama, samo mrvu stidljivija, stoga mi je i prepustila ovu priču.


Moja priča

Ako naćulite uho i poslušate moju tišinu, šapatom lišća ispričat ću vam da sam najveće i nastarije Ginkgo stablo u Hrvatskoj. Bio sam tako malen i slabašan i nitko nije ni slutio da ću se toliko razviti i narasti. No uspio sam i postao  službeno najljepši i najstariji primjerak svoje vrste u Hrvatskoj. Postao sam zaštićeni spomenik prirode, simbol grada i glavni čuvar parka Antuna Jankovića ispred istoimenog Dvorca kojega morate jednom posjetiti kada dođete u Daruvar.

Svjedok sam Vremena i čuvar sjećanja

Svjedok sam Vremena, čuvar sjećanja, razglednica prošlosti, vaša povijest i vaša budućnost. Ispričat ću vam brojne priče o svom gradu, gradu koji leži podno najljepših obronaka u Europi. Pričat ću vam o mirisnim vinogradima koji moj Daruvar opkoljavaju sa svih strana, o prirodnim izvorima ljekovite termalne vode i fango blatu, o našim cvjetnjacima i parkovima koji su među najljepšima u Hrvatskoj, o čuvenom pivu koje ovdje buja gotovo uspješnije od cvijeća, a vjerujte cvijeća ima na svakom koraku.  Pričat ću vam o hrani koja se još uvijek priprema s domaćim namirnicama direktno iz povrtnjaka, o prefinim sirevima i autohtonim vinima. Pričat ću vam priče o velikim ljubavima, pobjedama, porazima, suživotu, fascinantnoj  kulturi daruvarskog kraja s toliko raznolikog etničkog bogatstva na ovom prekrasnom zelenom komadiću Europe.

Pamtim svaki zagrljaj i svaku suzu

Usprkos godinama pamtim svaki vaš cjelov pod okriljem svojih grana, topao zagrljaj, dječje korake i smijeh, svaku pjesmu, laganu šetnju ili težak korak, svaku suzu koja je neutješno skliznula na šuštav tepih od mog lišća.  Svojim velikim granama zaklanjam sramežljive parove od pogleda, nudim zaklon od kiše i debeli hlad od vrućina.  Moram vam reći da ispod debele kore svojega debla, u godovima, brižno čuvam dragocjene priče o vremenu provedenom s vama.

Neizmjerno se veselim našim novim izlascima sunca i mjeseca, novim avanturama koje će svakako biti zapisane u godovima!  

Upoznajte biser kontinentalne Hrvatske obasjan najsjanijim zvijezdama tamnoga neba   

Ja sam Ginkgo iz Daruvara, ja sam ljubav koju čuvam u svakom listu i svakoj stanici svojega debla. Pozivam vas da dođete u najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad koji istinski  štuje svu ljepotu prirode, grad u kojem sam uspio postati ovako veličanstven. Upoznajte Daruvar, biser kontinentalne Hrvatske, mjesto u kojemu imate priliku posjetiti Park tamnog neba i uvjeriti se da nas Daruvarčane noću obasjavaju najsjajnije zvijezde, poput dijamanta na tamnom ogrtaču!

Vaš Adam


Zahvaljujući osvojenoj tituli Hrvatskog stabla 2019. godine, „Zaljubljeni ginko“ iz Daruvara predstavljao je Hrvatsku u natjecanju za Europsko stablo 2020. godine i u konkurenciji između 16 zemalja i kandidata vrijednih divljenja, osvojio drugo mjesto.


Autor fotografija: Predrag Uskoković

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica