Atrakcije
Manastiri

Manastiri

Manastir i crkva sv. Ane

U blizini današnjeg sela Mala Maslenjača nalazi se samostan i crkva Sv. Ane u gotskom stilu, iz 15. stoljeća, koju su 1412. godine sagradili pavlini reda Sv. Benedikta. Turci je ostavljaju u ruševinama, a onda dolaze monasi iz manastira Pakra i obnavljaju crkvu i samostan. Nakon što su 1779. godine, po naređenju Marije Terezije, istjerani iz samostana, on biva poklonjen vlastelinu Izidoru Jankoviću, kojemu je kasnije samostan služio kao skladište sijena, a 1836. godine služio mu je kao štala te biva u potpunosti zapušten.
Ipak pored burne povijesti crkva sv. Ane čuva brojne gotičke elemente i spada među najvrednija zdanja ovog stila u kontinentalnoj Hrvatskoj. Crkva je jednobrodna, pojačana s kontraforima. Oltarska apsida je trostrana s vanjske strane, dok je s unutrašnje polukružna. Oltarski dio je osvijetljen s tri gotičke bifore. Sjeverno i južno nalaze se po tri gotičke bifore koje osvjetljavaju lađu hrama. Na sjevernoj je strani ulaz kao i na zapadnoj, iznad kojeg se nalazi gotička unifora. Od nekada velikog gotičkog tornja, koji je viđen 1702. godine danas nema tragova. U crkvi se vidi i nekoliko oštećenih ikona iz 18. stoljeća. Ikonostas je iz 1906. godine, a radio ga je majstor iz Zagreba, dok je okvire radio nepoznati stolar iz Pakraca. Spomenik je pod zaštitom države.
Njezinu ljepotu prenio je na platno slikar Oton Iveković, a akvarel je u vlasništvu Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.

Manastir Pakra

Nastao je za vrijeme turske vladavine, a sagradili su ga pravoslavni monasi. Bio je utvrđen, a kada ga pravoslavni svećenici napuštaju i odlaze u sv. Anu kod Bastaja 1735. godine, dolaze monasi iz Bosne i grade novi manastir s baroknom crkvom (1761.-1765.). Crkva ima odlike baroknog stila, ukrašena je pilastrima koji su bogato arhitektonski obrađeni. Ikonostas koji se nalazi u crkvi potječe iz druge polovine 18. st. i djelo je novosadskog slikara Vase Ostojića koji je u to vrijeme i boravio na ovim prostorima. Pakra Manastir nekoć je bio izuzetno bogat, posebno su vrijedne dragocjenosti koje su mileševski kaluđeri prenijeli iz manastira Mileševo. Mnogim dragocjenim predmetima koji su pripadali manastiru Pakra gubi se svaki trag.
Manastri je okružen prelijepom prirodom i nalazi se između Daruvara i Sirača, u kanjonu rijeke Pakre. Danas o manastiru Pakra brine se paroh daruvarske pravoslavne crkve 318 Bogonosnih Otaca, gosp. Luka Bosanac.

Kontakt osoba: Đorđe Ostojić 
Tel: 095/8366-999 

Više o manastiru Pakra pogledajte na internet stranici Općine Sirač http://www.sirac.hr/posts/post/288/manastir-pakra.

6-i elementi

 

6-i elementi

Nagrade

Grad Daruvar je osvojio mnoge nagrade
Nagrade

Prikaži Manastiri na većoj karti

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica