Kultura življenja
Savez Čeha RH

Savez Čeha RH

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj je nepolitička organizacija dobrovoljno udruženih Čeških beseda, škola, klubova, pojedinaca-pripadnika češke manjine u području kulture, prosvjete, umjetnosti, znanosti i sporta.

Sjedište Saveza Čeha Republike Hrvatske je u Daruvaru. Aktivnost im je bogata i razgranata – čine ju različite akcije i manifestacije kroz cijelu godinu, a usmjerena je na njegovanje češke kulture i jezika te očuvanje nacionalne samobitnosti. Djelatnost češke manjine u Hrvatskoj, Čeških beseda i Jednote financira se iz državnog proračuna i dotacija lokalnih samouprava. Žetvene svečanosti „Dožinky“ najveća su manifestacija hrvatskih Čeha. To je proslava završetka žetve, kojom žeteoci izražavaju radost spremanja ljetine. Najatraktivniji je nedjeljni žetveni mimohod žitom bogato okićenih alegorijskih kola s prikazima postupka dobivanja kruha, za kojima slijede razne skupine u narodnim nošnjama. Program završava spektakularnim zajedničkim plesom svih sudionika. Važno je napomenuti i kazališnu, puhačku i pjevačku smotru češke dječje pjesme, folklornu smotru „Vonička“ i smotru dječjeg stvaralaštva "Naše Jaro".

Informacije:

Trg kralja Tomislava 7, Daruvar
Predsjednica: Ana-Maria Štruml-Tuček
Tel: 043/331-233

E-mail: savez-ceha-rh@bj.ht.hr

Tajnik: Dalibor Kolar

Web: www.savez-ceha-rh.hr

 

Češka beseda Daruvar

Češka beseda Daruvar je najveća manjinska udruga Čeha koji žive u Hrvatskoj, a ujedno i jedna od najstarijih takvih udruga, koja djeluje od 1907. godine. Kako djeluje u samom središtu češke manjine u Hrvatskoj, u gradiću u kojem je i krovna udruga Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Češka beseda Daruvar je svojevrsni stožerni stup ostalim češkim manjinskim udrugama u Hrvatskoj. U Republici Hrvatskoj postoji 29 Čeških beseda, a od toga u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji djeluje 14 beseda (Daruvar, Doljani, Gornji Daruvar, Brestovac, Veliki i Mali Zdenci, Ljudevit selo, Bjelovar, Končanica, Ivanovo selo, Treglava, Dežanovac, Garešnica, Donji Sređani i Golubinjak).

Češka beseda Daruvar bavi se kulturnim amaterizmom te pod njom djeluju sekcije: kazališna sekcija, pjevačka sekcija, folklorni ansambl "Holubička" i knjižnica Frante Buriana.

Informacije:
Češka beseda Daruvar
Trg kralja Tomislava 7, Daruvar
Predsjednik: Željka Zadro
Mob.:098/164-3956

Češka beseda Končanica

Češka beseda je osnovana 1932. godine te danas broji oko 450 članova, uglavnom pripadnika češke nacionalne manjine, ali ima i nekoliko članova Hrvata i pripadnika drugih nacionalnih manjina.

Osnovna zadaća Besede je čuvanje i održavanje češke kulture, običaja i češke riječi, dok Češku besedu sačinjavaju 4 sekcije:
1. Mlada plesna grupa pod nazivom "Končenska hasa",
2. Starija plesna grupa pod nazivom "Manželski páry" (bračni parovi),
3. Zbor pod nazivom "Končeňački",
4. Limena glazba – puhački orkestar Češke besede Končanica.

Češka beseda Končanica je jedina Beseda koja ima plesnu skupinu bračnih parova i uvjet je da suprug pleše isključivo sa svojom suprugom. Jedna od najznačajnijih tradicija koju Češka beseda njeguje i održava su svakako "Končenske maškare" čija je tradicija duža od 100 godina.

Informacije:
Adresa: Končanica 260, 43505 Končanica
Mob: +385 98 436 188

E-mail: ceska.beseda@gmail.com

Češka beseda Daruvarski Brestovac

Češka beseda Daruvarski Brestovac započela je s radom 1920. godine kao podružnica Češke besede Daruvar, a samostalno radi od proljeća 1926. godine kao Československá beseda.

U zadnjih dvadesetak godina u besedi se s radom ističe tradicionalna češka limena glazba – dechovka, folklorna skupina Korálky, pjevački zbor Konvalínky te kreativna skupina. U sklopu besede djeluje i Puhački orkestar Daruvarskog Brestovca i Končanice, koji djeluje na razini cijele općine uz potporu ČB Končanica i ČB D. Brestovac. Sve skupine sudjeluju u programima u besedi, u susjednim mjestima, u manifestacijama organiziranim od strane Saveza Čeha u RH, kao i na županijskim i državnim smotrama.

Informacije:
Adresa: Daruvarski Brestovac 185, 43505 Končanica
E-mail: 
cb.daruvarsky.brestov@gmail.com

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!


Prikaži Savez Čeha RH na većoj karti

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica