Ugasimo svjetla, upalimo zvijezde
3. priča nedjeljom

3. priča nedjeljom

Od svibnja do kolovoza, posljednju nedjelju u mjesecu, donosimo Vam priče iz
Međunarodnog parka tamnog neba "Vrani kamen" 

UGASIMO SVJETLA, UPALIMO ZVIJEZDE!

Ekonomska neučinkovitost javne rasvjete

Na javnu rasvjetu otpada oko 3% ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj. Javna rasvjeta obično je u vlasništvu lokalnih jedinica i njeno održavanje odnosno unaprjeđivanje financira se iz lokalnog proračuna. Samo drugačijom regulacijom (smanjenjem intenziteta) javne rasvjete može se uštedjeti i do 50% energije, a sustavom daljinskog upravljanja i nadzora značajno smanjiti troškove održavanja. S druge strane, zamjena svjetiljki naprednijom LED rasvjetom i prilagodba rasvjetnih tijela također može osigurati značajne uštede. Racionalno gospodarenje električnom energijom predstavlja značajan segment održivog razvitka lokalnih zajednica.

 

Što možete vi učiniti?

Aktivno se uključite! Angažirajte se u borbi protiv svjetlosnog onečišćenja kontinuiranim djelovanjem u svojem okruženju, pratite informacije putem društvenih mreža i on-line portala. Organizirajte predavanja i radionice na ovu temu. O štetnosti svjetlosnog onečišćenja informirajte svoju obitelj, poslovne suradnike, susjede, prijatelje i znance. Kako bi se riješio problem svjetlosnog onečišćenja potrebno je osvijestiti koliko je to zapravo velik problem, za koji srećom, postoji jednostavno rješenje.

Djelujete odmah! Ugasite u Vašem domaćinstvu nepotrebno osvjetljenje. Pogledajte u svom dvorištu koja rasvjetna tijela su nepotrebno upaljena i ugasite ih. Provjerite možete li rasvjetu zamijeniti ekološki prihvatljivom ili ju prekriti štitom koji će spriječiti prodiranje svjetlosti iznad razine horizonta. Na ovaj način ćete pomoći u borbi protiv svjetlosnog onečišćenja, ali i pomoći svojem kućnom budžetu.

Postanite građanin znanstvenik – dokumentirajte svjetlosno onečišćenje u vašem okruženju i podijelite rezultate! Za ovu aktivnost bit će vam dovoljan mobitel, računalo ili tablet. Pridružite se globalnoj organizaciji Globe at Night - https://www.globeatnight.org u borbi protiv svjetlosnog onečišćenja.

 

 

Posjetite Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“! Od prošle 2019. godine počašćeni smo što smo od Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (IDA) dobili certificirani zlatni Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“ koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Daruvara. Ovaj Park područje je s izuzetno kvalitetnim zvjezdanim nebom, koje je gotovo bez svjetlosnog onečišćenja. (http://www.visitdaruvar.hr/pravila-ponasanja-u-parku.aspx) Svojim aktivnim djelovanjem protiv svjetlosnog onečišćenja pomozite da sačuvamo ovo neprocjenjivo prirodno blago u kojem imamo privilegiju uživati.

Kao superiornim bićima na nama je ogromna odgovornost prema svim ostalim vrstama na ovoj planeti. Mi smo ti koji proizvodimo onečišćenja, mi smo ti koji ih možemo zaustaviti.

 

Čisto noćno zvjezdano nebo nematerijalna je baština čovječanstva! (UNESCO)

Autorica teksta i fotografija: Dunja Županić

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica