Zanimljivosti
Med

Med

Na području Daruvara proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda se intenzivno počinje razvijati već 1935. godine, a prva pčelarska udruga „Bagrem“ osnovana je 1974. godine. Danas pčelarstvo grada Daruvara broji i do 100 pčelara sa približno 10.000 košnica.

Med je pčelinji proizvod, prirodna slatka hrana koju pčele spravljaju prerađujući nektar i medenu rosu. Još od davnina se med smatra najsavršenijim proizvodom prirode. Svi znaju za ljekovita svojstva koja med sadrži, ali mnogi ne znaju da se u njemu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Kroz svoj dugogodišnji rad pčelarska udruga "Bagrem" uvijek je radila prvenstveno na dobrobit pčela i pčelara i odlikuju se po dobrom proljetnom razvoju pčelinjih zajednica. Najzastupljeniji med ovoga kraja je bagremov med vrhunske kvalitete koji se koristi kod problema krvožilnog sustava, zatvora, jača živce i pomaže kod nemira i nesanice, a čiji dio proizvodnje daruvarski pčelari plasiraju na europsko tržište.

Na inicijativu domaćih pčelara ustanovljeno je i prvo brandiranje, certifikat za robnu marku meda s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno bagrema, koja je dobila ime „Zlatna nit“.

Udruga u Daruvaru već više od 10 godina organizira „Dan meda“ koji se održava početkom mjeseca prosinca, a u sklopu kojega se donira med vrtićima s područja djelovanja udruge i građanima dijele razni specijaliteti od pčelinjih proizvoda. Na daruvarskom području se još u manjim količinama proizvodi cvjetni med i med od lipe.

 

Pčelarska udruga „Bagrem“ Daruvar

J.J.Strossmayera bb, Daruvar

Predsjednik: Zmagoslav Koudela, 099/637 6518

Tajnik: Davor Marić, 099/413 6122

E-mail: bagrem.daruvar@gmail.com  

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica