Aktivnosti u prirodi
Ribnjačarstvo Končanica

Ribnjačarstvo Končanica

 

Ribnjačarstvo Končanica nalazi se uz rijeku Ilovu, na području općine Končanica te pripada među najstarija ribnjačarstva. Gradnja ribnjaka započela je 1900. godine na ranijim šumskim terenima i livadama, na površini od 1 470 hektara u dužini od 12 kilometara. Od ukupnih 1 470 hektara površine, na proizvodne površine otpada cca. 1 000 hektara.

Uglavnom se proizvodi šaran, štuka, smuđ, amur i tolstolobik, a uz proizvodnju slatkovodne ribe, Ribnjačarstvo Končanica gospodari zajedničkim lovištem na šumsko-poljoprivrednim površinama i uzgajalištem divljači na ribnjačkim površinama, te uz sportski ribolov omogućuje aktivnu rekreaciju u ekološki očuvanoj prirodi i zdravoj okolini. Iako skromne proizvodnje, Ribnjačarstvo Končanica nositelj je razvoja ovoga kraja.

 


SPORTSKI RIBNJAK

Osim uzgoja ribe, Ribnjačarstvo Končanica bavi se i pružanjem turističkih usluga. Sportski ribnjak dio je turističko rekreacijske ponude i otvoren je za sve posjetitelje, bilo da su to ribiči, izletnici ili slučajni prolaznici. S obzirom da je ribnjak smješten nedaleko prometnice koja povezuje Končanicu i Velike Zdence, Sportski ribnjak postao je i odmorište za putnike koji prometuju tom cestom.

Površina ribnjaka je 27 hektara iz kojih se izdiže nekoliko manjih otoka, što ovom pejzažu daje dodatnu atraktivnost i ljepotu. Riblji fond sastoji se od šarana koji čini 85% ukupne ribe , amura, štuke, sivog i bijelog tolstolobika. U ribnjak je pušten i velik broj „kapitalaca“- šarana preko 15 kg težine.
U sklopu ribnjaka nalaze se ugostiteljski objekt i drvene sjenice sa klupama namijenjene ribolovcima, ali i posjetiteljima željnima odmora u tišini i čistoj prirodi. Ribnjak ima i ornitološku vrijednost zbog velikog broja različitih vrsta ptica koje borave na njemu i u njegovoj blizini.

 

 

Svi ovi čimbenici, uređen ribnjak, bogat riblji fond i čist okoliš, doveli su do toga da je sportski ribnjak Končanica u kratkom roku postao omiljeno odredište mnogobrojnih ribolovaca i njihovih obitelji. Ukoliko još niste, nadamo se da ćete u skoroj budućnosti posjetiti sportski ribnjak i uživati.


SPORTSKI RIBOLOV CRNAJA

U travnju 2016. godine s radom je počeo sportski ribnjak Crnaja. Ribnjak je ove godine poribljen sa 40 komada štuke prosječne težine 10 kilograma, a od prošle godine tamo se nalazi stotinjak kilograma štuke.

Ribnjak Crnaja je namijenjen za ribolov na štuku i dozvoljen je samo ribolov "Ulovi i pusti" sa jednim priborom i upotrebom umjetnih mamaca koji mogu imati samo jednu jednokuku udicu. Također je obavezna upotreba podmetača minimalne širine 50 cm i kliješta za skidanje udica.

Ribnjak radi petkom, subotom, nedjeljom i praznikom, a cijena dnevne ulaznice je 70 kuna.

Za sada je broj ribolovaca u jednom danu ograničen na 20 tako da je potrebno unaprijed rezervirati mjesto na telefon 043/325-181.


Ribnjačarstvo Končanica 
Končanica 488, 43505 Končanica
Tel: 043/325-181
Fax: 043/325-184
E-mail: ribnjacarstvo.koncanica@bj.t-com.hr
Web: www.ribnjacarstvo-koncanica.hr 

 

Autori fotografija: Damir Bakarić, Matej Turbić, Olga Melnik i Siniša Biljan 

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica