Atrakcije
Parkovi Sirača

Parkovi Sirača

U Siraču se nalaze dva parka: park posvećen braniteljima iz Domovinskog rata, te park skulptura u kojemu se odvijaju kiparske kolonije.

Park branitelja Sirača

Spomen obilježje Park branitelja Sirača otkriveno je 26. studenoga 2005. godine, na dan kada je 1991. godine formirana IV. četa 52. samostalnog bataljuna ZNG-a sastavljena od Sirčana. Do toga dana žrtve Domovinskog rata nisu imale adekvatno spomen obilježje osim velikog križa na mjesnom groblju.

Park je projektiran tako da je na središnjem i dominantnom mjestu postavljeno glavno spomen obilježje od velikog prirodnog kamenog bloka iz siračkog kamenoloma, a oko njega po parku je razasuto 12 manjih stijena koje simboliziraju 12 poginulih branitelja. Na svakoj od tih stijena upisani su samo njihovi nadimci po kojima su zvani u Siraču.

Ideja je da ih tako, na simboličan način "vratimo" u njihov park u kojem su kao djeca sadili drveće, na igralište obližnje škole koju su svi pohađali, na "Vrbak" (sadašnji park) oko kojeg su se kupali, na klupe gdje su se prvi put ljubili i zauvijek rastali.

Više o Parku branitelja Sirač pogledajte na internet stranici Općine Sirač http://www.sirac.hr/posts/post/274/park-branitelja.


Park skulptura

Park skulptura službeno je otvoren 5. lipnja 2008. godine. Tvrtka Kamen Sirač je povodom svog rođendana poklonila Siraču ovaj prelijepi Park skulptura na kultiviranom prostoru od 4.800 m2 u kome će svoje mjesto nalaziti odabrana ostvarenja s dosadašnjih i budućih kolonija.

Do sada je u Siraču održano ukupno tri kiparske kolonije, a zatvaranjem upravo posljednje 3. kiparske kolonije Kamen Sirač, izloženi su novi radovi u novouređenom siračkom Parku skulptura koji se nalazi između upravne zgrade Kamena i Osnovne škole Sirač.

Više o Parku skulptura u Siraču pogledajte na internet stranici Općine Sirač http://www.sirac.hr/posts/post/281/park-skulptura.

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!


Prikaži Parkovi Sirača na većoj karti

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica