Aktivnosti u prirodi
Izletište Vranjevina

Izletište Vranjevina

Izletište Vranjevina je novouređeno u 2015. godini te je kompletno Izletište prihvatljivo za boravak gostiju.

 

 

Zapadni Papuk, odnosno područje istočno od Daruvara u geološkom i geomorfološkom pogledu predstavlja iznimno rijetko područje u kontinentalnom dijelu Hrvatske, budući da je građeno od vapnenaca i dolomita, odnosno na terenu su oblikovani fluviokrški reljefni oblici.

Vranjevina se prema georaznolikosti klasificira kao geomorfološki lokalitet. Geomorfološki lokaliteti su manja područja s vrijednim geomorfološkim oblicima i reljefnim procesima koji imaju znanstvenu, edukativnu, ekonomsku, kulturnu i estetsku vrijednost zbog percepcije geomorfoloških, geoloških, povijesnih i društvenih čimbenika.

Specifičnost Vranjevine je tektonski strmac preko koje se istaložila fosilna i recentna sedra debljine do 2 m. Strmac je visok 22 m i nastao je tektonskim pokretima, odnosno rasjedanjem. Izvor na Vranjevini izvire stotinjak metara od vrha strmca. Preko strmca se preljeva i tvori slap, te taloži sedru. Pretpostavlja se da je starost fosilne sedre oko 100.000 godina. Primjerice, u to vrijeme nastaje i sedra na Plitvičkim jezerima.

Vranjevina je najbliže izletište na padinama Papuka, 4 km od Daruvara, na 291 m nadmorske visine, u neposrednoj blizini Planinarskog doma "Petrov vrh". To je uzdužna terasa okružena šumama bukve, graba i hrasta, uz izvor tzv. "Svete vode". Izvorska voda je provedena do ruba strme stijene gdje čini vodopad visok dvadeset metara. Također uz izvor se nalazi i uređeno odmorište na koje se mogu postaviti stolovi sa klupama, roštilji za vanjsku upotrebu i sl. S obje reljefne terase s 300 metara nadmorske visine pruža se pogled na slikoviti pejzaž, plodna polja, naselja i šume.

 

Turistička zajednica Daruvar – Papuk je projekt uređenja Izletišta Vranjevina realizirala uz potporu i suradnju Hrvatske turističke zajednice, Grada Daruvara i Hrvatskih šuma - Šumarije Daruvar.

Cilj projekta je bio vratiti stari sjaj nekada nadaleko poznatog i cijenjenog Izletišta, koji svojom pozicijom i prirodnim posebnostima mami posjetitelje, kako domaće, tako i iz okolice Daruvara. Revitalizacijom Izletišta Vranjevina uređeno je stepenište koje vodi u podnožje slapa, napravljene su nove klupe i stolovi, postavljena su dva roštilja, zaštitna ograda kod slapa te su postavljene poučne ploče o Vranjevini. Uređenjem izletišta smo postigli da turisti, tijekom boravka u Daruvaru, mogu otići na najpoznatije Izletište, koje je od centra grada udaljeno oko sat vremena hoda, na pola puta prema skijalištu Petrov vrh, a prolazi se kroz daruvarske vinograde te se mogu dodatno upoznati sa povijesti i tradicijom ovoga grada.

 

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica