Atrakcije
Rimska park šuma

Rimska park šuma

U neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga i Daruvarskih toplica nalazi se prirodna i zdrava park- šuma odnosno Rimska šuma. Rimska šuma obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom koji obitava na površini od 20 hektara. U njoj se također nalazi Židovsko groblje te Julius Brum.

Unutrašnjost šume je uređena obilježenim i pošljunčanim stazama i klupama za odmor. Njome trče i šeću rekreativci, prolaznici, šetači, a nekada davno je služila kao najkraći put za radnike vinogradare i vikendaše u obližnjem daruvarskom vinogorju, jer položaj i uređenost same park-šume spaja središte grada i bogato vinogradarsko područje Daruvara.

Također, područje šume predstavlja i početak planinarskih ruta prema Petrovom vrhu, Vranjevini, Vranom Kamenu, Crnom Vrhu, Kiku, itd. Povijesni perivoji Daruvara i Rimska šuma, koja spaja grad i njegovo zelenilo s obroncima Papuka i njegovim autohtonim šumama, obiluju vrijednim biljnim vrstama koje su ujedno i zaštićene.

Židovsko groblje

Daruvar obiluje povijesnim i arheološkim vrijednostima iz rimskog i srednjovjekovnog razdoblja, brojnim termalnim vrelima uz koja se razvijao, u svom središtu posjeduje sačuvanu prirodnu cjelinu zvanu Rimska šuma. Unutar šume, u istočnom dijelu, pored uređene staze nalazi se Židovsko groblje, koje datira s početka 19. stoljeća.

Na groblju se nalazi 160 spomenika – velika, ali i male mramorne i kamene ploče, koje se izdižu iznad zelenila i od kojih stotinjak njih ima natpise na hebrejskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. Spomenici su ovdje prevezeni iz Ivanovog Polja s tzv. "Staklane", područja što su ga Židovi prvi naselili zbog izgradnje tamošnje tvornice stakla. Nakon što se 1860. godine izgrađuje Daruvarska sinagoga raste i groblje. Godine 1973. je zabilježeno kao spomenik kulture žrtava fašističkog terora.


Julius Brum

Također u Rimskoj park-šumi se nalazi i Julis Brum (Julijev izvor tj. izvor ljubavi), koji sa sobom nosi mit o tome da kada popiješ vode s Julis Bruma da ćeš se zaljubiti.

 

 

Autor fotografije: Damir Bakarić

6-i elementi

 

6-i elementi

Nagrade

Grad Daruvar je osvojio mnoge nagrade
Nagrade

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica