Kultura življenja
Eno - gastro ruta

Eno - gastro ruta

Grad Daruvar upoznajte kroz kušanje kvalitetnih vina, domaćeg sira, staročeškog piva i kuhinje koja je prožeta češkim specijalitetima.

  

 

ČEŠKA KUHINJA

Kulturna zbivanja češke nacionalne manjine na području Daruvara su se odrazila i na gastronomiju samog kraja, iako prevladava kontinentalna kuhinja daruvarsko područje poznato je po velikom utjecaju češke kuhinje. Neki od poznatih čeških specijaliteta su knedle s kiselim kupusom, krpice sa svježim kupusom, dizane knedle na pari, salenjaci, bramborak i ostale gastronomske delicije. 

  

 

 
DARUVARSKA VINSKA CESTA 

Uzgoj vinove loze u Daruvaru ima stoljetnu tradiciju i bogatu prošlost. Daruvarsku vinsku cestu čini sedam punktova raznolike ponude, a svojim oblikom i svrhom spaja najudaljenije dijelove grada. Obilaskom punktova počastit ćete se uživanjem u pogledu na nepregledne redove vinograda, toplinom dobrodošlice daruvarskih vinara do čašćenja osjetilnih pupoljaka.  

 
VINSKI SALON 

Uz vinski podrum Vinarije Daruvar koji se nalazi u dvorcu grofa Jankovića, 2012. godine se u dvorcu otvara i prvi Vinski salon u Hrvatskoj. Vinski salon je prodajno - izložbenog karaktera i obuhvaća sve punktove Daruvarske vinske ceste. U ambijentu uređenom u baroknom stilu možete kušati vrhunsku kapljicu vina i kušati vrhunske kravlje i kozje sireve. 

 

 

SIR 

Uz proizvodnju vina i piva daruvarski kraj je poznat po proizvodnji vrhunskih sireva. U Daruvaru postoje dvije sirane (sirana Biogal i OPG Jareš). Proizvođači sa ovog područja već više od 15 godina ugađaju kupcima diljem Hrvatske, nudeći im mliječne proizvode visoke kvalitete. Predanim radom, poštivanjem tradicije ovog kraja i korištenjem mlijeka proizvedenog isključivo na malim gospodarstvima pod kontroliranim uvjetima, nastaju vrhunske sirne delicije koje su nosioci brojnih priznanja. Sirane pružaju mogućnost obilaska proizvodnog pogona uz prethodnu najavu, kao i kušanje bogate ponude kozjih i kravljih sireva.

  

 
 
STAROČEŠKO PIVO

Naselivši daruvarsko područje češkim doseljenicima, grof Janković iskoristio je njihovo poznato graditeljsko iskustvo u izgradnji pivovare i tradicionalno umijeće u proizvodnji piva. Pivovara Daruvar ima tradiciju dugu 174 godine i najstarija je hrvatska pivovara, koja od osnivanja 1840. godine djeluje na istom mjestu. Ima i respektabilan brend – Staročeško pivo, koje imenom i stilom upućuje na tradiciju češkog pivarstva. Zahvaljujući tradiciji u proizvodnji piva i prirodno mekoj vodi, daruvarsko pivo je od samog početka slično češkom pivu. Osim proizvodnog asortimana Pivovara Daruvar izletnicima nudi organizirani obilazak pivovare uz vodstvo stručne osobe, kao i degustaciju Staročeškog piva.

Brand 5th ELEMENT rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati specijalnim pivama proizvedenim u malim količinama. S naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i stilova piva, stvorili smo 5th ELEMENT "liniju" pravih Craft piva. Kako se pivo proizvodi od četiri osnovna sastojka (slada, vode, hmelja i kvasca), odlučili smo predstaviti Vam te sastojke kroz četiri elementa – ZEMLJU, VODU, ZRAK i VATRU koje objedinjuje naša strast u proizvodnji piva kroz peti element, LJUBAV.
Na Vama je da pronađete svoj element i pretvorite ga u onaj peti – LJUBAV, pa da ČAROLIJA pri ispijanju svakog našeg piva bude potpuna.Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica