Kultura življenja
Događanja

Događanja

Raznolikost brojnih manifestacija koje se održavaju kroz godinu u daruvarskom kraju, oazi multikulturalnosti, oduševit će svakog posjetitelja. Ukoliko volite glazbene koncerte ili kazališne predstave, folklornu tradiciju, gastronomske, vinske ili pivske manifestacije, sportska događanja, dođite u Daruvar i odaberite sadržaj u kojemu želite uživati i sudjelovati.

VINODAR - NAJZABAVNIJI FESTIVAL VINA

Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj od davnina poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima. Uzgoj vinove loze na ovim područjima ima stoljetnu tradiciju, jer pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvijete za uzgoj. Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara koja ukupno traje tjedan dana. Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina kao i usklađivanja sa zakonodavstvom EU. U posljednja tri dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se iz urbanog pretvara u sajmeno središte koje posjetiteljima nudi bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen, kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera. Prikazuju se tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine. Subota je rezervirana za Vinodarsku povorku koja je slikovit i zabavan prikaz duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u daruvarskom kraju, prikaz vinogradarskih radova, starih alatki i suvremene mehanizacije, a sve prožeto pjesmom i plesom gostujućih i domaćih folklornih društava. Za avanturiste je organiziran aero piknik u sklopu kojega se održava paintball turnir, letovi paraglajdera, zmajeva i aviona te zabavni program. Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je cijelonoćno pečenje vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a ugostiteljski objekti rade 24 h. Za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.  

VINCEKOVO U DARUVARU

Vinogradarski blagdan posvećivanja trsja Dug i trnovit put do vrhunske vinske kapljice svake godine počinje otvaranjem radova u vinogradu, blagoslovom trsja o blagdanu Svetog Vinka. U Daruvaru je ova tradicija iznimno omiljena i njeguju je svi vinogradari.Središnja županijska proslava blagdana Sv. Vinka, blagoslov trsja i ogledna rezidba organizira se svake godine u nasadima drugog daruvarskog vinogradara. Uz obavezno pečenje kobasica i špeka na dugačkim štapovima iznad vatre, uz pjesmu, ples i kuhano vino, održava se pučko i crkveno posvećivanje trsja, ogledna rezidba, vješanje kobasica na još uspavanu lozu i obilato polijevanje orezanih trsova mladim vinom za bolji urod. S obzirom da na Vincekovo ne valja sam u klijet ići, nakon središnjeg obreda, ljubitelji vinske kapljice nastavljaju Vincekov pohod po imanjima domaćih vinogradara i vinara, kako bi se dostojno obilježio početak vinogradarske godine.  Više: www.vinskeceste-bbz.hr  

MAŠKARE U KONČANICI  

Najpoznatije maškare među pripadnicima češke manjine ovog područja, gdje obitava najveći broj Čeha u Hrvatskoj, su one u Končanici. Selom prolaze još od 1932. godine, a njihova specifičnost je stalan broj maski, njih 13 koje se kreću od početka do kraja sela. Nekada su maškare pohodile Končanicu na pokladni utorak, a u posljednje vrijeme je to u nedjelju prije fašnika. Do kuće domaćina dolazi Laufer u bijelom, koji zapuca bičem. Tu je i Turčin u crvenom sa tri plesača i glazbenom pratnjom, dimnjačar koji zna napraviti nered po kući; zatim šareni Židovi koji prodaju zečeve, te Ličanin s medvjedom - s posebnom pronatalitetnom zadaćom. Pri tom se ne smije zaboraviti da su maškare ludo vrijeme u koje valja potjerati zimu i pozvati proljeće, odnosno prirodu na obnovu života. Više:www.koncanica.hr   

DESET DANA  ASTRONOMIJE U DARUVARU 

Manifestacija Deset dana astronomije održava se od 2010. godine u organizaciji Astronomskog društva „Kumova slama“ iz Daruvara. Program same manifestacije koncipiran je tako da se održavaju radionice za sve uzraste, promatranja teleskopima dnevnog i noćnog neba te je organiziran veliki broj predavanja poznatih predavača, znanstvenika i astronoma: Ante Radonić, Vladimir Paar, Korado Korlević, Josip Prević, Marino Tumpić, Marko Šimac, Vedran Vrhovac. U sklopu Deset dana astronomije u Daruvaru održavaju se izložbe astrofotografija, a na izložbi sa svojim astrofotografijama sudjeluju astrofotografi iz cijele Hrvatske. Izložba je dobila i međunarodni karakter, jer su na njoj sa svojim radovima sudjelovali astronomi iz Slovenije i Srbije. Ova jedinstvena manifestacija privlači veliki broj posjetitelja iz cijele regije, na svim predavanjima se traži stolica više, druženja sa astronomima potraju do dugo u noć i sa sigurnošću možemo reći da je tih dana Daruvar središte svemira.

DARFEST-Festival zabavne glazbe 

Darfest je tradicionalan i jedan od rijetkih festivala autorskih skladbi, natjecanje mladih talentiranih pjevača amatera s područja cijele Hrvatske i inozemstva. Festival se održava u kino dvorani "30. svibnja, a uz brojnu publiku program prati i ocjenjivačka komisija koja ima za zadatak odabrati i nagraditi najbolje. Organizator ove jedinstvene manifestacije je Pučko otvoreno učilište Daruvar.  Više: www.pou-daruvar.hr/

DAN ČEŠKE KULTURE U DARUVARU

Manifestacija u kojoj češka manjina prikazuje svoju tradicionalnu i suvremenu  kulturu kroz kino projekcije, izložbe, predstavljanje starih obrta, staročeškog sajma na Trgu kralja Tomislava na kojem su izložene knjige, ručni radovi, češka peciva i ostali proizvodi čeških beseda i škola. Održava se tradicionalni promenadni koncert i bogat folklorni program, a nakon njega, u večernjim satima,  vrtna zabava na igralištu Češke osnovne škole J. A. Komensky. 

DOŽINKY - ŽETVENE SVEČANOSTI 

Žetvene svečanosti ili Dožínky su najstarija, najveća i najmasovnija manifestacija češke manjine u Republici Hrvatskoj, čija se tradicija očuvala još od 1925. godine kada su održane prve žetvene svečanosti u Daruvaru. Zbog velikog broja učesnika i gostiju, odnosno velike i dugotrajne organizacije, održavaju se svake druge godine u drugom mjestu županije. Domaćin Žetvenih svečanosti 2010. godine bio je grad Daruvar. Manifestacija Dožinky održava se u drugoj polovini mjeseca srpnja, traje dva dana i okuplja više od 1000 sudionika, članova svih 29 Čeških beseda u Hrvatskoj, ali i njihovih gostiju iz Češke te hrvatskih društava. U sklopu manifestacije organizirana su razna događanja, izložbe i bogat kulturno-umjetnički program. Žetvene svečanosti su manifestacija kojom se osim simboličnog prikaza uspješnog ubiranja ljetine, prikazuje i sve ono što je Češka manjina u Hrvatskoj postigla u kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu. Najveća atrakcija Žetvenih svečanosti, žetveni je mimohod s više od tisuću sudionika, deseci alegorijskih kola okićenih žitom, što prikazuju sve žetvene radove, od sjetve do dobivanja kruha, ali i brojne manjinske skupine u narodnim nošnjama. Na središnjem gradskom trgu tijekom Dožinky održava se i staročeški sajam koji ima za cilj pokazati zaboravljene zanate, bogato gastronomsko, etnografsko i kulturno bogatstvo Čeha u Republici Hrvatskoj.

Međunarodni festival limenih glazbi „FLIG DARUVAR“ 

Tradicija limene glazbe veže se uz razvoj termalnih izvora u Daruvaru. U starim zapisima nalazimo da začeci muziciranja započinju doseljavanjem Čeha na ove prostore. Salonski orkestri zabavljali su posjetitelje tijekom njihova boravka u toplicama sviranjem u muzičkom paviljonu Julijevog parka, koji su bili dobro posjećeni. U orkestru osim daruvarskih glazbenika svirali su i glazbenici iz Češke, među kojima i slavni glazbenik i skladatelj Karel Koleta i Vaclav Řiha. „Gradska limena glazba Daruvar 1922“, koja je osnovana prije 90 godina, tu tradiciju nastavlja i obogaćuje organiziranjem Međunarodnog festivala limene glazbe FLIG u Daruvaru. FLIG je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, trodnevni festival koji se održava na središnjem trgu, na kojemu nastupaju orkestri iz Hrvatske i susjednih zemalja uz plesnu pratnju svojih mažoret sastava.   

DANI PIVA I DAN NEZAVISNOSTI (Festival malih nezavisnih pivara)

Pivovara Daruvar zasigurno je jedan od najznačajnijih simbola ovoga grada i njegove bogate tradicije. Osnovana je još davne 1840. godine na imanju grofa Jankovića i pošto od svojega osnutka pa do danas djeluje na istom mjestu, slovi za najstariju pivovaru u Hrvatskoj, jedinstvenu po načinu proizvodnje piva prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji odnosno recepturi. Kako bi približili svoju paletu proizvoda potrošačima, upoznali lokalno stanovništvo, ali i posjetitelje grada Daruvara, Pivovara Daruvar svake godine u svibnju organizira Dane piva i Dan nezavisnosti (Festival malih nezavisnih pivara) na kojima se okupi veliki broj proizvođača craft piva iz cijele Hrvatske i veliki broj posjetitelja koji žele uživati u jedinstvenoj i raznolikoj ponudi craft piva na jednom mjestu.


DANI ŠLJIVA I RAKIJA U SIRAČU 

Dani šljiva i rakije u Siraču, općini udaljenoj 9 km od Daruvara, jedinstvena je poljoprivredno-kulturno-turistička manifestacija. Okosnicu ove manifestacije čini ocjenjivanje i izložba domaćih rakija i tematskih predavanja posvećenih uzgoju i preradi šljiva. Tendencija je da se stručnom edukacijom svim posjetiteljima i sudionicima ove manifestacije prikažu prednosti sadnje većih količina šljiva, zbog sve veće potražnje za proizvodima od šljiva. Uz druženje u „siračkom seoskom dvorištu“ posjetitelji mogu degustirati izložene i ocijenjene rakije, razne domaće kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, knedle sa šljivama, palačinke i druge delicije, upoznati tradicionalan način pečenja rakije i kuhanja pekmeza. Zabavu upotpunjuje natjecanje u „šljivarskim igrama“ i smotra kulturno-umjetničkih društava i udruga iz Hrvatske i inozemstva. 

MASKA – Mali sajam kazališta 

Maska je kazališni festival koji u tri dana nudi nekoliko (obično šest) izuzetno kvalitetnih predstava namijenjenih djeci predškolskog, nižeg i višeg osnovnoškolskog uzrasta. Na festivalu se redom pojavljuju kazališne družine, dramski studiji i profesionalne kazališne kuće. Osim predstava, tu je i popratni program uz ulične žonglere, dobošare, zabavljače i plesače. Sve se odvija na glavnom gradskom trgu i u kinu „30.svibnja“. 

MARTINJE – „krštenje“ mladog vina 

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja) mošta u mlado vino na dan Sv. Martina, koji se po rimokatoličkom kalendaru obilježava 11. studenog. Budući da je od davnina taj blagdan pratilo uživanje u mladom vinu, diljem Europe nastala je tradicija krštenja mošta popraćena bogatom trpezom, koja je u Hrvatskoj najizraženija u sjeverozapadnim vinorodnim područjima. Vinari i vinogradari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju na tzv. središnjoj ceremoniji krštenja mošta upriličenoj za puk, koja se odvija na gradskom trgu. Na štandove se iznosi bogata ponuda vina članova Vinogradarske zadruge, punktova Daruvarske vinske ceste i gastro ponuda, održava se ceremonijal „krštenja mošta“ i kulturno-umjetnički program gostujućih i domaćih folklornih društava.
 

DARUVARSKI CVJETNI SAJAM I MAĐARSKA FIŠIJADA

Daruvarski cvjetni sajma Turistička zajednica Daruvar – Papuk organizira u suradnji s Gradom Daruvarom dva puta godišnje u Perivoju dvorca Jankovića, u sklopu kojega, osim izlagača cvijeća i voćnih sadnica, izlažu i ostali proizvođači s našeg područja, a kao dodatan sadržaj kojim privučemo veći broj posjetitelja organizirane su i razne radionice za djecu, nezaobilazni facepainting, ali i radionicu za odrasle koju vodi poznata Vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić.

Više na: www.visitdaruvar.hr

KONČENICKÉ HODY - DAN ČEŠKE KULTURE U KONČANICI

Češka beseda Končanica i Općina Končanica svake godine sredinom mjeseca kolovoza organiziraju "KONČENICKÉ HODY", u prijevodu "končenjačka gozba". Za sve posjetitelje u ponudi je domaća češka gastro ponuda, povorka i kulturno-umjetnički program na kojem sudjeluju domaća i inozemna društva.

Više na: www.koncanica.hr

DAN MAĐARSKE KULTURE

Zajednica Mađara Daruvar tradicionalno u jesenskom periodu organizira večer kulture i zabave tijekom koje posjetiteljima predstavi svoj rad, postignuća, dio svog mađarskog kulturnog stvaralaštva kroz jezik, narodnu baštinu, folklor i jedinstvenu gastronomiju.

Više na: www.visitdaruvar.hr

ŽDRAL TRAIL

Daruvar (Ždralov grad) je poznati lječilišni grad s dugogodišnjom pivarskom i vinogradarskom tradicijom kojeg krasi očuvani okoliš i prirodne ljepote te ima bogatu ponudu rekreativnih sadržaja. Bez obzira volite li više pivo ili vino kod nas nećete ostati žedni, a da bi čovjek ožednio treba se malo i oznojiti! Stoga vas Klub Skok poziva na  “Ždral trail“ uzbudljivo i zanimljivo putovanje kako bi upoznali posebitosti i skrivene kutke zapadnog Papuka. Za trkače pripremili su Veliki Ždral, stazu dugu 24 km koja dijelom ide po hodočasničkoj stazi prema Voćinu, a svoju najvišu točku doseže na Crnom vrhu na 865 m nadmorske visine.  Za ostale trkače, rekreativce, ljubitelje prirode i planinare osmislili su pitomu stazu, Mali Ždral, dugu 12 km na koju možete povesti i svoje četveronožne ljubimce.

Više o događaju na linku: https://web.facebook.com/Zdraltrail/


MOTO SUSRETI I MOTO ALKA 

Moto klub Daruvar svake godine vas poziva na ljetni moto susret koji se održava na imanju MK Daruvar. Mjesto za parking i kamp su osigurani. Kao i svake godine tradicionalno se ljeti održava moto alka i razne bajkerske igre uz odlične nagrade za sudionike. Druženje je otvoreno za sve posjetitelje.

Više o događaju na linku: https://www.facebook.com/mkdaruvar/ 

 

 

 

 

 

Točne datume održavanja događanja u 2019. godini pogledajte OVDJE

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica