Zanimljivosti
Multikulturalnost

Multikulturalnost

Na područje današnjega daruvarskog prostora tijekom stoljeća doseljavalo se stanovništvo iz različitih krajeva što je utjecalo na živote stanovništva zapadne Slavonije. Prirodne pogodnosti zapadnog podgorja Papuka, prostora gdje se ukrštaju prometnice, stvorili su uvjet za rano naseljavanje ovog područja. 

Ostaci svjedoče o naseljenosti već u antičko doba, a razvaline srednjovjekovnih utvrda, crkava i samostana te spisi i karte, temelj su za zaključak o vrlo gustoj naseljenosti i gotovo pravilnom smještaju naselja u srednjem vijeku. Osobito snažne migracije počinju nakon dolaska Antuna Jankovića (1763) zbog potrebe za radnom snagom. 

Zbog niza povijesnih okolnosti, nacionalni sastav daruvarskog kraja danas je izrazito raznolik.. Ako prošećete Daruvarom, sigurno ćete zamijetiti da velik dio lokalnog stanovništva ne koristi u svom svakodnevnom govoru samo hrvatski, nego se sporazumijevaju i na češkom jeziku. Na njegovom području žive pripadnici više od 20 narodnosti od kojih su najbrojniji Hrvati, Česi i Srbi, a to se odrazilo i na kulturna obilježja, folklor i narodne običaje. Dobri međunacionalni odnosi izraženi su u gradu i na području općina i gotovo ni jedno naselje nije jednonacionalno, već naprotiv u svakom žive tri ili više nacionalnosti.

Za više informacija pogledajte OVDJE

6-i elementi

 

6-i elementi

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica