Aktualno
RECI DA ZA GINKA

21.08.2019.

RECI DA ZA GINKA

GINKO BILOBA IZ DARUVARA U FINALU NATJECANJA ZA HRVATSKO STABLO 2019. GODINE

VRSTA: Ginko (Ginkgo biloba L.)

STAROST: 242 godine

REGIJA: Daruvar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Republika Hrvatska

NASLOV PRIČE: Zaljubljeni ginko

Ja sam Ginko iz Daruvara. Već stoljećima rastem s gradom pokraj Dvorca. Izazivam ljude da rašire ruke, obgrle širinu moga debla. Pružam ruke djeci za igru i pohod na vrh. Dobio sam rajsko ime Adam. Svaki dan ispisujem nove stranice priče u interakciji čovjeka i prirode. Otkriti ću vam jednu tajnu. Nisam sam. Pokraj mene je Eva. Zajedno u Daruvaru stoljećima slavimo ljubav i život. Eva iz svoje sjene uporno prepušta meni laskave komplimente muškoj zadivljujućoj ljepoti. Grli vas Ginko.

 

 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije prijavila je naš županijski spomenik parkovne arhitekture – stablo ginka u Gradu Daruvaru na Natjecanje za Hrvatsko stablo 2019. godine.
Ginko iz Daruvara se nalazi ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, gdje su dva primjerka listopadnog stabla Ginko biloba, ženski i muški primjerak, porijeklom iz zapadne Kine. Nalaze se u dvorskom perivoju koji je nastajao usporedno s gradnjom dvorca, a posađeni su oko 1777. godine.
Muški primjerak ginka građani još nazivaju i Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao Spomenik parkovne arhitekture, kao pojedinačno stablo. Muški primjerak ginka Republički zavod za zaštitu prirode je proglasio zaštićenim 04.10.1967. godine.


Natjecanje za Hrvatsko stablo 2019. godine :
- Natjecanje je započelo 01. kolovoza 2019. godine u 00:00h i trajat će do 15. rujna 2019. godine do 00:00h.
- Pobjednik natjecanja proglasit će se na svečanoj ceremoniji 22. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
- Pobjednika nacionalnog natjecanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u ime Republike Hrvatske, kandidirati će na finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, a što je sukladno pravilima natjecanja potrebno do 04. studenog 2019. godine.

Upute za glasovanje:
• Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice -
https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/. Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).
• Glasati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.
• Glasati se može samo jednom s istog računala, prijenosnog računala i/ili mobitela.

 

 

VINODAR 2020. - NAJZABAVNIJI FESTIVAL VINA

22. međunarodna izložba vina i sajam tradicionalnih proizvoda BBŽ 30. svibnja -07. lipnja 2020.

VINODAR 2020. - NAJZABAVNIJI FESTIVAL VINA

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica