Kultura življenja
Kulturna društva

Kulturna društva

Folklorna skupina Češke besede Daruvar „HOLUBIČKA“

Folklorna skupina Češke besede Daruvar „Holubička“ je reprezentativna amaterska folklorna skupina Čeha u Hrvatskoj. Folklorna skupina aktivno djeluje od 1985. godine i nastupili su više od stotinu puta, kako u Hrvatskoj tako i u Češkoj, Austriji i Italiji. Osim glazbenog sastava i vrhunske plesne sekcije mladeži tu je i školska pripremna skupina.

Kontakt osoba: Željka Zadro

Mob: 098/164-3956

Srpsko kulturno društvo "PROSVJETA" Pododbor Daruvar

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" djeluje dugi niz godina, kako na području cijele Hrvatske, tako i na području grada Daruvara. Pododbor Daruvar aktivnije je počeo s radom 2005. godine prikupljajući sve više članova, iz grada i okolnih općina, što je rezultiralo osnivanjem sekcija. Tako danas društvo broji 105 članova koji rade u folklornoj, tamburaškoj, pjevačkoj i likovno-lutkarskoj sekciji. Cilj društva je očuvanje kulturne baštine ovoga kraja.
Kontakt:

Predsjednik: Srđan Bojčić, Mob: 098/956-8690
Tajnica: Jasmina Trkulja, Mob: 098/1822-553

KUD "KAMEN" Sirač

Sirač ima dugu tradiciju kulturo-umjetničkog rada. Društvo je prvi puta osnovana oko 1952. godine i zvalo se Hrvatsko kulturno društvo Napredak.
Današnje Kulturno umjetničko društvo "Kamen" Sirač započelo je sa radom 2002. godine. U društvu sudjeluju članovi raznih dobnih skupina koji su uključeni u tri sekcije: folklorna, tamburaška i dramska. Njihove aktivnosti uključuju: očuvanje i njegovanje narodnih običaja, pjesama i plesova, te ostalih narodnih blaga ovog kraja; sudjelovanje u raznim događanjima, nastupanje na prigodnim i dramskim programima; suradnja sa ostalim organizacijama; nastupi na raznim festivalima; obogaćivanje postoječeg fundusa kostima i instrumenata.

Kontakt:
Adresa: Stjepana Radiča 112, 43541 Sirač
Predsjednik: Kristijan Matijašević, Mob: 098/ 781-882
E-mail: kmrafaelo@gmail.com
Voditelj: Emil Turi, Mob: 098/ 364-929
E-mail: emil.turi@bj.t-com.hr

Daruvarske mažoretkinje

Daruvarske mažoretkinje su osnovane 1997. godine na inicijativu gospođe Vesne Dubravec iz udruge „Bedem ljubavi“.
Daruvarske mažoretkinje su članice Hrvatskog mažoret saveza i sudjeluju na regionalnim i državnim natjecanjima. Trenutno broje 40-ak članica u timu, koje se dijele u tri kategorije te imaju oko 30 nastupa godišnje.

Kontakt:
Adresa: Gradska uprava, Trg kralja Tomislava 14, 43500 Daruvar
Tel: 043/ 331-622

Gradski puhački orkestar Daruvar

Tradicija limene glazbe veže se uz razvoj termalnih izvora u Daruvaru. U starim zapisima nalazimo da začeci muziciranja započinju doseljavanjem Čeha na ove prostore. Salonski orkestri zabavljali su posjetitelje tijekom njihova boravka u toplicama sviranjem u muzičkom paviljonu Julijevog parka, koji su bili dobro posjećeni. U orkestru osim daruvarskih glazbenika sviraju i glazbenici iz Češke, među kojima su i slavni glazbenik i skladatelj Karel Koleta i Vaclav Řiha.
Gradski puhački orkestar Daruvar, koji je osnovan prije više od 90 godina, tu tradiciju nastavlja i obogaćuje organiziranjem Međunarodnog festivala limene glazbe FLIG u Daruvaru.

Kontakt:
Adresa: Trg Presvetog Trojstva 8, Daruvar
Predsjednik: Danijel Rajković, 098/919-2919

Likovna grupa „DA“ Daruvar

Likovna skupina najprije je 1972. godine osnovana pod imenom „Likovni klub Daruvar“, a okupljala je likovne umjetnike i sve one koji osjećaju potrebu da se likovno izraze. Likovni klub 1991. godine pridružuje se Matici Hrvatskoj Daruvar i dobiva novo ime Likovna grupa "DA" Daruvar. Bojom su zabilježeni krajolici, vaze s cvijećem, likovi i ljudi. Likovna grupa organizirala je skupne likovne izložbe u zemlji i inozemstvu (Mađarska, Njemačka i Italija). Ima 20-ak članova, od toga 15 aktivnih.
U njihovim radovima prepoznaje se – ulje na platnu, suhi pastel, akvarel, kombinirane tehnike, a u kiparstvu koriste glinu, gips, drvo i broncu. 

Kontakt:
Adresa: Ruđera Boškovića 6, 43500 Daruvar
Predsjednica: Ljubica Petrinić, Tel: 0943/ 331-160
Tajnica/voditeljica: Miroslava Koprek, Tel: 043/ 331-665

Turistička kamera

Putem turističke kamere Turističke zajednice Daruvar - Papuk uživajte u kvalitetnom prikazu dnevnih zbivanja u Daruvaru!

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica
  •