Kalendar događanja
Dani šljiva i rakija u Siraču

Dani šljiva i rakija u Siraču

Dani šljiva i rakija u Siraču će se održati dana 1. i 2. rujna 2017. godine.

Općina Sirač 1. i 2. rujna ove godine organizira desete, jubilarne Dane šljiva i rakija. Jedinstvena je to manifestacije koja turistički promiče Sirač te objedinjavanjem pjesme, plesa i običaja s gospodarstvom i poduzetništvom čuva kulturnu tradiciju u čijem je središtu poticanje uzgoja i prerade šljiva. Organizator i ove godine u cijelu priču uključuje one koji se bave proizvodnjom tradicijskih domaćih proizvoda pa će se za malo manje od dva tjedna ulicama Sirača opet širiti zamamni miris domaćih delicija.

Dana 30. kolovoza u 18,00 sati povodom 80 godina NK Kamen Sirač i 10. godišnjice manifestacije Dani šljiva i rakija održat će se revijalna veteranska utakmica između NK Kamen Sirač i GNK Dinamo na stadionu Lanara - ulaz besplatan.


Druženje u seoskom siračkom dvorištu

Posjetitelji, gosti i sudionici moći će u siračkom dvorištu degustirati izložena i ocijenjena žestoka pića i rakije te razne kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, knedle sa šljivama, palačinke, buhtle, bazlamače s pekmezom i sl. Upoznat će se i s tradicionalnim pečenjem rakije u kotlovima, ali i sa tradicionalnim načinom kuhanja pekmeza i džemova od šljiva. Manifestacija će biti popraćena i zabavnim programom uz sudjelovanje mažoretkinja i kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske koji će predstaviti folklornu baštinu svojega kraja pjesmama i plesom kroz povorku, šljivarskim igrama te smotrom folklora.


Prilika je to i za odmjeravanje kvalitete jakih alkoholnih pića, rakija i likera, koje su proizvođači već ranije prijavili komisiji na ocjenjivanje. Svi koji se odluče na takav korak imaju računicu doći u Sirač, jer pet litara pića već otkupljuje sama Općina. I tu nikako ne prestaje siračka posebnost protkana neobičnim događajima.

Posjetitelji iz cijele regije, uzvanici, gosti i sudionici programa imaju prilike obići preko 50 štandova s domaćim proizvodima i rukotvorinama iz Sirača i drugih krajeva Hrvatske. Na brojnim štandovima uz nezaobilazne rakije i likere te proizvode sa šljivama i od šljiva biti će izloženi i tradicionalni seoski proizvodi i suveniri Sirača i okolice. Također, sve posjetitelje očekuje i bogata gastro ponuda ugostiteljskih objekata.


Igre i natjecanja u "šljivarskim" igrama

Nakon smotre kulturno-umjetničkih društava predstavnici KUD-ova će imati priliku pokazati spretnost u Šljivarskim igrama koje obuhvaćaju natjecanje u pučenju šljiva, natjecanje u izvlačenju rakije iz bureta, nošenje šljiva na kuhači, ubacivanje šljiva u košare i dr. Najbržima i najspretnijima bit će uručene prigodne nagrade, stoga dođite, podržite svoje favorite, uživajte u igrama iz davnina.


Uz stručna predavanja, manifestacija obiluje bogatim programom kao što je likovno-kiparska kolonija s temom Sirački motivi, moto alkom, nastupom tamburaških sastava ŽETEOCI I VRANAC, a vrhunac dana će biti koncerti Mie Dimšić (1.9.2017.) i Šime Jovanca (2.9.2017.).

Mala općina podno Papuka i ove se godine potrudila pripremiti mnoštvo različitih sadržaja namijenjenih jednako i starima i mladima, nadajući se kako će i ovogodišnji prvi rujanski vikend mnogima još dugo nakon manifestacije ostati u lijepom sjećanju.

Više informacija: www.sirac.hr


Pozivi za sudjelovanje na manifestaciji "Dani šljiva i rakija u Siraču 2017:

Prijavnica za izlagače na manifestaciji 'Dani šljiva i rakija u Siraču 2017. (prijavnicu preuzmite OVDJE)

Prijavnica za ocjenjivanje jakih alkoholnih pića na manifestaciji 'Dani šljiva i rakija u Siraču 2017.' (prijavnicu preuzmite OVDJE)

DARUVARSKA VINSKA CESTA ME ZOVE JER VOLIM ŽIVOT!

Uživajte u zlatom nagrađivanim vinima, probiranim sirevima i slavonskim tamburašima

DARUVARSKA VINSKA CESTA ME ZOVE JER VOLIM ŽIVOT!

 

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica
  •