6-i elementi
Okupljeni pod projektom 6-i elementi koji je osmislila Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima i ugostiteljskim objektima s područja grada, predstavljamo vam dijelove menija daruvarskih restorana na teme: Jela za jačanje imuniteta, Jela za sportaše, Daruvarske parove, Gurmanske čarolije za kosti i zglobove uz Ginko čaj i Pelinkovac ginko
6-i elementi
Daruvar je grad kojim vlada element vode, poznat je po svojim termalnim izvorima koji su implementirani u zdravstveni turizam, grad je vrhunskih vina i craft piva, a sve navedeno i puno više, kroz svoje specijalitete znalački nude daruvarski ugostitelji – 6-i elementi.
Projekt 6-i elementi već 3 godine provodi Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima i ugostiteljima grada Daruvara. Oko njega su se okupili svi daruvarski ugostitelji te osmislili svoje gastronomske interpretacije tema: Jela koja jačaju imunitet, Jela za sportaše, Daruvarske parove i Gurmanske čarolije za kosti i zglobove.
Na zajedničkom jelovniku 6-i elementi – Jela koja jačaju imunitet, nudi barem jedno jelo koje „tjera“ viruse, bazirano na nekom od sastojaka koji jača prirodni imunitet – kadulji, češnjaku, đumbiru, ljutoj paprici, kurkumi, hrenu, medu…
Kako u Daruvar dolazi na opravak i treninge veliki broj sportaša, daruvarski restorani nude posebnu ponudu jela s visokim udjelom proteina, čije su nutritivne vrijednosti u skladu s potrebama osoba koje treniraju.
Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama Peti element te Staročeško ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom i domaćim jogurtom.
Pod Gurmanskim čarolijama za kosti i zglobove nalaze se jela koja su kreirana u suradnji s nutricionistima kako bi doprinijela bržem oporavku osoba koje dolaze na rehabilitaciju koštano-zglobnog sustava.
Daruvar je i grad sinergije hrvatske i češke kulture, što se reflektira i u ponudi pojedinih restorana.

Pogledajte što nude daruvarski ugostitelji - 6-i elementi:
Fast Food BLACK & WHITE _MENU 6-I ELEMENTI
Za jačanje imuniteta
Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci - preporučamo je i za sportaše
Okrepljujući wok - wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka

Za sportaše:
Sportilja - tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove:
Khachapuri sa tri sloja sira

Daruvarski parovi:
Black smash burger sa sirom uz Staročeško pivo

Ginko
St. Patrick palačinke s ginkom

Black & White nudi niz kreativnih street food jela. Lješnjaci koji doprinose njihovim nutritivnim vrijednostima i okusima su s vlastitih stabala.

Restoran QUEEN _ MENU 6-I ELEMENTI
Za sportaše:
Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir)


Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem i uz njega preporučamo Sauvignon Badel 1862 d.d. Vinarija Daruvar


Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma uz knedle s lješnjacima te predlažemo 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.


Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka

Pelinkovac ginko


Restoran je poznat i po roštilju te mesnim platama.

Restoran LITTLE ITALY PUB _ MENU 6-I ELEMENTI
Za sportaše:
Juneći carpaccio

Wok biftek (biftek, tikvice, gljive, paprika, poriluk, mrkva, umak od kamenica, sezamovo ulje)
God steak (biftek u umaku od dvije vrste vrganja, bukovača i lisičarki s tartufima, domaći fuži)
Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Salmon Truffle Bay (losos iz krušne peći, domaći pire s tartufima, tapenada od crnih maslina, kapara, maslinova ulja i inćuna)
Čokoladni sufle s lješnjacima i sladoledom (tamna čokolada, jaja, lješnjaci, maslac, mlijeko, sladoled od vanilije)


Daruvarski parovi:
BBQ rebarca i Staročeško pivo


Ginko za koncentraciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran je inače poznat po steak-ovima, biftecima, pizzama i sjajnoj atmosferi u kojoj dolaze uživati i gosti iz drugih destinacija.

Restoran TERASA _ MENU 6-I ELEMENTI
Za sportaše
Wok - okoštani pileći batak i zabatak s povrćem (bambus, kupus, poriluk, klice, paprika, luk, crna gljiva) uz cijeđeni sok od naranče


Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Juha od buče s bučinim uljem i sjemenkama
Svinjski medaljoni u umaku od šumskih gljiva, batat tjestenima
Salata od svježeg kupusa s jabučnim octom

Daruvarski parovi:
Okoštani pileći batak – zabatak, umak od kopra, knedle dizane na pari, salata od svježeg kupusa uz 5th Element pivo Aba Pivovare Daruvar


Tradicionalna jela češke kuhinje
Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle uz tamno pivo Stout, 5th Element linija Pivovare Daruvar
Desert: Tačkrle s pekmezom od šljiva uz Pelinkovac ginko Wise Grus



Ginko - za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran SRCE _ MENU 6-I ELEMENTI
Za jačanje imuniteta
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Šaran paniran u bučinim sjemenkama i grah salata

Pureća rolica punjena šunkom i sirom s grilanim povrćem

Daruvarski parovi
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano pivo


Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salatom sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje predlažemo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano pivo


Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Restoran je poznat po svježoj slatkovodnoj ribi s Ribnjaka Končanica i gablecima.

Restoran TAVERNA _ MENU 6-I ELEMENTI
NAPOMENA: Restoran Taverna Daruvarskih toplica trenutno nije u funkciji zbog radova u Hotelu Termal.
Za sportaše posebno preporučamo:
Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica
Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama); rižoto sa špinatom; zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima





Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Meni 1
Krem juha od špinata s topljenim sirom i lješnjacima
Suvidirana pileća prsa u krosti od prženih lješnjaka, zapečena brokula s kiselim vrhnjem, krumpir kuhan s ginkom, salata radič
Čokoladni kolač s karamel umakom i cramblom od lješnjaka


Meni 2
Krem juha od buče sa sladoledom od kiselog vrhnja i tostiranim bučinim sjemenkama.
Svinjski lungić punjen kremom od prženih lješnjaka i svježim sirom u demi glase umaku s ginkom, dizane knedle na pari, zelena salata s kruškom i orasima.
Kolač od lješnjaka s umakom od šumskog voća


Daruvarski parovi:
Zapečeni krumpir s dimljenim sirom
Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom; zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana
Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT ABA, American blond pivo.





Ginko - za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Pelinkovac ginko
Zdravljak ORIJENT _ MENU 6-I ELEMENTI
Jelo koje jača imunitet:
Domaći jogurt s medom od lipe


Daruvarski parovi:
Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom.
Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada


Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Cheesecake s domaćim sirom


Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka
Zdravljak je poznat po burecima i jogurtu iz vlastite proizvodnje.

Restoran GREENBERG_ MENU 6-I ELEMENTI
Jela za jačanje imuniteta
Rižoto ala Greenberg (šampinjoni, vrganji, bukovače, povrtni temeljac, prah od slanine, kiselo vrhnje)

Jela za sportaše
Sporo kuhani goveđi obrazi

File smuđa (smuđ, julienne povrće, krema od celera, bisque od ribe, mini konfitirana rajcica)

Gurmanske čarolije za kosti i zglobove
Teleća koljenica (aromatizirani krumpir, povrće sa žara, umak od pečenja, za 2 osobe)

Ginko za bolju cirkulaciju i pamćenje
Čaj od ginka

Pelinkovac ginko

Projekt 6-i elementi, prate i proizvođači koji su ujedno i partneri: Pivovara Daruvar, Badel 1862 d.d. - Vinarija Daruvar, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar, Sirana Biogal, Ribnjačarstvo Končanica i OPG Jareš te Daruvarske toplice.
Autori fotografija jela: Predrag Uskoković i Saša Selihar.




