Kalendar događanja
Vinodar 2017. - najzabavniji festival vina

Vinodar 2017. - najzabavniji festival vina

Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj od davnina poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima. Uzgoj vinove loze na ovim područjima ima stoljetnu tradiciju, jer pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvjete za uzgoj. ​

Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara, koja se permanentno odvija od 1999. godine, koja ukupno traje tjedan dana. Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina i dr, a bogatstvo ponude vina, sajam tradicionalnih proizvoda, stručna predavanja i mnogo drugih zabavnih događaja garancija su dolaska velikog broja ljudi iz cijele regije.

 

U sklopu eno-gastro sadržaja već tradicionalno svake godine se održava Kušaonica "Moje vino je najbolje" na koju domaći proizvođači vina nose svoje uzorke, a priznati enolozi ocjenjuju njihovo vino. Također u sklopu Vinodara se održava i Večer vinara gdje se naši vinari sa Daruvarske vinske ceste predstavljaju novinarima, predstavnicima turističkih agencija, lokalnim turističkim djelatnicima kako bi se upoznali s njihovom bogatom ponudom i proizvodima.

 

U posljednja 3 dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se pretvara u središte događanja koje posjetiteljima nudi u sklopu Sajma tradicionalnih proizvoda bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera. Prikazuju se tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine.

Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama a neizostavna atrakcija svake godine je noćno pečenje vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.

 

Program Vinodara ne bi bio toliko bogat i sadržajan da u njemu ne sudjeluju sa svojim aktivnostima razna društva i udruge koji svojim radom obogaćuju samu manifestaciju, tako da ima za svakoga ponešto; Amatersko kazalište Daruvar će održati predstavu „E, moj čovječe“, Klub „Skok“ je priredio bogat program za sve uzraste pod nazivom Skok zumba i Jazz show, Likovna grupa DA organizirat će već tradicionalnu i prekrasnu Likovnu koloniju Wine&Art koja će se održati po prvi put na Ribnjacima Končanica.

 

Otvorenje Vinodara - 9. lipnja 2017. godine u Dvorcu Janković, gdje u sklopu baroknog zdanja iz 18. stoljeća, bude upriličeno svečano otvorenje Vinodara, izložba nagrađenih vina na Vinodaru 2017. i kušaonica vina koja su sudjelovala na ocjenjivanju.

        Na inicijativu Organizacijskog odbora Vinodara i proizvođača vina okupljenih u Udruzi Graševina Croatica  odlučeno je da Vinodar  bude i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorata. Cilj je da manifestacije koje imaju tradiciju održavanja, a potpomognute su od strane Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija, na ovaj način dobiju na dodatnoj važnosti, da se programski obogaćuju i pomalo specijaliziraju.

 

Ove godine, po šesti put, u organizaciji grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk, a u suradnji s Ribnjačarstvom Končanica, održat će se i  "Vino Tour" (4.6.2017.), susret biciklista koji će u sklopu Vinodara boraviti u Daruvaru te će se uputiti na biciklističku rutu prema općini Končanica u razgled najstarijih ribnjaka u Hrvatskoj. Na Sportskom ribnjaku za sve sudionike biciklijade će biti organizirana zakuska/piknik. Biciklistička ruta od Daruvara do Ribnjaka Končanica je duga 12 km, obilazak ribnjaka makadamskim putem u dužini 20 km. Organizator se potrudio da biciklisti iskuse jedinstvena priliku da biciklima prođu dio najstarijih ribnjaka u Hrvatskoj i upoznaju se bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta koje obitava na istima.

 

Nezaobilazan dio Vinodara je i bogat kulturno-umjetnički program koji se odvija i u dopodnevnim satima na središnjem gradskom trgu, ali isto tako i u popodnevnim satima u Julijevom parku. Kulturno – umjetnička društva prikazat će svim posjetiteljima bogatstvo i tradiciju svoga kraja kroz folklor, ples i pjesmu.

 

Četvrtu godinu za redom organiziran je i VINODAR EXPRESS – poseban turistički vlak koji  vozi drage goste iz Zagreba u Daruvar i natrag za svega 30 kuna dana 10.6.2017. Za sve putnike u vlaku bude organiziran  doček domaćina, uz pjesmu, domaće pogače od čvaraka i daruvarsko vino upoznaju se s turističkom ponudom grada i programom Vinodara kako bi što kvalitetnije iskoristili vrijeme provedeno u Daruvaru. Na Željezničkom kolodvoru u Daruvaru goste će dočekati grof i grofica Janković i turistički vodiči koji će ih voditi u besplatan obilazak grada kako bi ih što bolje upoznali s poviješću, tradicijom i turističkom ponudom destinacije.

 

U večernjim satima, za sve posjetitelje, organizirani su besplatni koncerti Pravila Igre u petak, Škore u subotu  i Opće opasnosti u nedjelju.

 

Posjetite Daruvar od 4. – 11. lipnja 2017. godine, guštajte u vrhunskoj kapljici, slasnim domaćim gastro delicijama, razveselite se uz bogat zabavni i kulturno umjetnički program, a u kušaonici vina u Dvorcu Janković kušajte vina koja su osvojila zlato ili srebro na ocjenjivanju vina te se uvjerite zašto je VINODAR – najzabavniji festival vina kontinentalne Hrvatske. 

 

Detaljan program Vinodara OVDJE

 

 

 

VINO TOUR

Biciklijada skrivenim putevima ribnjaka Končanica

Pozivamo zaljubljenike u biciklizam, očuvanu prirodu, fotografiranje da nam se pridruže na ovogodišnju biciklijadu VINO TOUR – biciklijada skrivenim putevima ribnjaka Končanica koja će krenuti iz Daruvara pa sve do Ribnjaka Končanica u bike razgled najstarijih ribnjaka u Hrvatskoj.

Ruta biciklijade je jedinstvena po tome što se vozi na relaciji koja je inače zatvorena za javnost stoga je to jedinstvena prilika zaljubljenicima u prirodu i biciklizam upoznati skriveni dio naše destinacije odnosno Ribnjaka Končanica.

Biciklijada će se održati dana 4. lipnja 2017. godine s početkom u 10,00 sati, a planiran završetak je u 13,00 sati.

 Specifikacija rute:

Kreće se sa Trga kralja Tomislava u Daruvaru u 10,00 sati, zatim se ide prema Ljudevit Selu, Daruvarskom Brestovcu i Stražancu (15 km). U Stražancu se ulazi u Ribnjake Končanica,zajednički obilazak ribnjaka biciklom koji obiluju bogatom florom i faunom koja je krakteristična za ovo podneblje (cca 10 km). Oko 13,00 sati je planiran dolazak na Sportski ribnjak Končanica na kojem uređeno odmorište za sve posjetitelje, a za sve sudionike biciklijade će biti organiziran besplatan ručak u organizaciji Ribnjačarstva Končanica (piće se plaća).  

Od Daruvara do Stražanca vozi se po asfaltu, a dio rute koji se vozi oko ribnjaka podloga je makadam i zemljani put te se ne preporuča uporaba cestovnih bicikala.

Napomene za sve sudionike:

Vožnja je na vlastitu odgovornost, uz poštivanje prometnih propisa. Organizator ne snosi eventualnu štetu po zdravlje i imovinu sudionika. Za osobe mlađe od 16 godina obavezna je uporaba kacige, a za djecu do 12 godina obavezna je pratnja punoljetne osobe.

Prijaviti se na bicikljadu možete putem e-maila turizam@daruvar.hr ili putem telefona 043/331-382, kotizacije za biciklijadu nema. Prijave na biciklijadu do 31.5.2017. godine.

Veselimo se vašem dolasku u velikome broju, a za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte (043/331-382, turizam@daruvar.hr).

 

OCJENJIVANJE VINA

Rezultati ocjenjivanja vina pogledajte OVDJE

 

VINODAR EXPRESS


VINODAR EXPRESS - poseban turistički vlak koji  vozi drage goste iz Zagreba u Daruvar i natrag za svega 30 kuna dana 10.6.2017. Za sve putnike u vlaku bude organiziran  doček domaćina, uz pjesmu, domaće pogače od čvaraka i daruvarsko vino upoznaju se s turističkom ponudom grada i programom Vinodara kako bi što kvalitetnije iskoristili vrijeme provedeno u Daruvaru.

Na Željezničkom kolodvoru u Daruvaru goste će dočekati grof i grofica Janković i turistički vodiči koji će ih voditi u besplatan obilazak grada kako bi ih što bolje upoznali s poviješću, tradicijom i turističkom ponudom destinacije.

Vozni red:

Polazak iz Zagreb GK je u 8.00h -Maksimir 8.07h -Trnava 8.10h -Sesvete 8.16h -Dugo Selo 8.24h -Ivanić Grad 8.50h -Kutina 9.58h -Pakrac 10.41h i dolazak u Daruvar je u 11.55 sati.

Povratak iz Daruvara je u 19.30 i dolazak u Zagreb GK je oko 23.20 sati.

Karte će biti u prodaji od 30.5.2017.

DARUVARSKA VINSKA CESTA ME ZOVE JER VOLIM ŽIVOT!

Uživajte u zlatom nagrađivanim vinima, probiranim sirevima i slavonskim tamburašima

DARUVARSKA VINSKA CESTA ME ZOVE JER VOLIM ŽIVOT!

 

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica
  •