Kalendar događanja
MASKA-Mali sajam kazališta

MASKA-Mali sajam kazališta

MASKA - Mali sajam kazališta ove godine se održava od 22. - 25. rujna 2021. godine i nudi veliki broj predstava za one male i one malo veće.

Program MASKA 2021.

1. Srijeda, 22. 9. u 10 sati, kinodvorana
Ružno pače (4+, vrtići) (Kazališna družina I. Brlić Mažuranić Slavonski Brod)

O predstavi:
Dječak je poželio nove noge, ruke, kosu, čelo, jer ga svi u razredu i školi zezaju. Kako bi podigla samopouzdanje svom unuku baka počinje pričati bajku o ružnom pačetu. Kroz predstavu se prepliću dvije priče-život i odrastanje dječaka te život i odrastanje ružnog pačeta.

2. Srijeda, 22. 9. u 12 sati, stadion Sokol
Basne (6+, niži osnovnoškolci) (Kazalište Virovitica)

O predstavi:
Pet poznatih basni (Cvrčak i mrav, Lisica i gavran, Lisica i roda, Kornjača i zec, Miš i lav) u kojima "životinje zbore k'o ljudi i svaka neku pouku nudi" u ovoj je predstavi prikazano na vedar i komičan način. Dinamična igra i brza izmjena scena odvija se u prepoznatljivoj maniri animiranih filmova pa garantira prijemčivost dječje publike. Kroz veselu igru, dopadljive likove, domišljatu režiju, maštovite kostime i šaroliku scenografiju, edukativan karakter predstave progovara na zabavan način. Pa tako autor ove vesele i duhovite dramatizacije i adaptacije u stihovima, Draško Zidar, poručuje: "Slušajte, djeco, mudrosti basne I mnoge stvari bit će vam jasne. Slušajte basne mudru notu Mudrosti nam svima treba u životu."

3. Četvrtak, 23. 9. u 10 sati, kinodvorana
Bajke... i još nešto (4+,vrtići) (Kazalište Virovitica)

O predstavi:
Predstava pod nazivom Bajke… i još nešto autorski je projekt Sare Lustig i Gorana Vučka. Namijenjena je djeci od 4 do 10 godina te služi kao odgovor autora na poplavu diznijevskih i modernih bajki američke produkcije. Autori su stvorili predstavu u potpunosti temeljenu na hrvatskim narodnim bajkama kako bi djecu od najranije dobi upoznali s bogatom hrvatskom kulturnom baštinom koja ima neprekinutu i dugu tradiciju, ali koja je često zapostavljena od strane hrvatskih kazališnih stvaratelja. Bajke… i još nešto stvaraju za svoju dječju publiku poetične, edukativne, zabavne svjetove koji su dio i njihovog, odnosno našeg, kulturnog naslijeđa.

4. Četvrtak, 23. 9. u 16 sati, stadion Sokol
Hrvatske vile i vještice (6+, niži osnovnoškolci) (Kazalište Prijatelj)

O predstavi:
Predstava „Hrvatske vile i vještice“ je šaljivo „znanstveno“ predavanje obogaćeno uprizorenjima hrvatskih usmenih narodnih priča i legendi u kojima se pojavljuju ti, svakako najpopularniji, ženski likovi mitova i bajki.
Djeca će u ovoj predstavi na zabavan i duhovit način saznati neke činjenice o njihovom izgledu, karakteru, i sklonostima. Premda su vještice i vile na prvi pogled i u većini priča izgledom i karakterom posve suprotstavljene, u ovoj predstavi ćemo saznati da i jedne i druge mogu pomagati ali i naškoditi ljudima. Zato je pametno biti u dobrim odnosima s njima. Moramo poštovati i čuvati priče o njima jer ih je sve manje, a svijet bez vila i vještica bio bi jako dosadno i ružno mjesto.
Ideje za dramatizaciju preuzete su iz narodnih priča koje su sakupili Jozo Vrkić, Vid Balog, Darinka Hanžek, Josip Kekez, Joža Skoka i drugi.

5. Petak, 24. 9. u 10 sati, stadion Sokol
Drugačiji (10+, viši osnovnoškolci) (Teatar Tirena)

O predstavi:
“Drugačiji” je predstava za tinejdžere koja se bavi pitanjem kako je to biti drugačiji. U tinejdžerskoj dobi tražimo svoje pravo “Ja”. Ta je potraga u velikoj mjeri uvjetovana mišljenjem okoline koja je često okrutna.
Ema i Noa dvoje su naizgled običnih tinejdžera. No, oboje se razlikuju od svojih vršnjaka. Ne osjećaju se dobro zbog svojih različitosti i sve što žele je biti dio ekipe, biti poput ostalih, uklopiti se. Idu zajedno u razred u kojem se jednog običnog dana dogodio incident…
“Bila je srijeda, nakon zadnjeg sata. Svima se žurilo jer smo idući dan imali test iz matematike. Znali smo da će profa staviti zadatke koje nismo radili pa smo svi bili živčani. Nije mi se dalo slušati o testu. Progurao sam se kroz gužvu i krenuo doma. Na ulazu u dvorište vidio sam dečke iz razreda. Čulo se vikanje, nisam mogao dobro čuti o čemu se radi. I samo odjednom… Bam.” Srđan je puknuo…
Kako izdržati različitost, kako je prihvatiti kao svoju posebnost i osobnost, kako prihvatiti drugačije od nas? Različitosti i njihovo vrednovanje društveno su uvjetovane, učimo ih odrastajući. Djeca sama po sebi ne donose vrijednosne sudove ovisno o boji kože, vjeroispovijesti, spolu, porijeklu… usvoje ih od odraslih.

6. Petak, 24. 9. u 14 sati, stadion Sokol
Čudnovate zgode baruna Munchausena (10+, viši osnovnoškolci) (KKV, Gradsko kazalište Sisak)

O predstavi:
Bujna mašta ili krupna laž? Ovo pitanje se nameće svakom onom koji se susretne s klasičnim djelom Rudolfa Ericha Raspea “Čudnovate zgode baruna von Műnshhausena”. Predstava za djecu Gradskog kazališta Sisak, vesela je komedija u kojoj ćemo najmlađoj publici objasniti da je laganje nešto ružno ali je maštanje nešto prekrasno i poželjno. Barun von Műnchhausen bio je stvaran lik koji je služio kao plaćenik u ruskoj vojsci tijekom rata s Turcima, a na glas kao lažac je došao preuveličavajući svoje zasluge i pričajući svoje nevjerojatne dogodovštine na dugim večernjim plemenitaškim zabavama. Takvog baruna zatičemo i u našoj predstavi, on i njegov prijatelj Friedrich u vječitoj su potrazi. Sada traže najveće blago svih vremena, ni ne sluteći da im same okolnosti nagovještavaju odgovor koji je eto tu nadohvat ruke. I kao što često bude naši junaci obilaze čitav uzburkani i često neprijateljski svijet – govore istinu ali govore i laž , glume svoje prijatelje ali i neprijatelje, predstavljaju ljude ali i razne životinje i naposlijetku pronalaze sreću gdje joj se nisu ni nadali. Vrlo vrlo blizu.

7. Petak, 24. 9. u 18:30, Glavni gradski trg
Las Calaveras (2+)

O predstavi:
Vatrena predstava, žongleri, zabavljači...

8. Subota, 25. 9. u 10 sati, Glavni gradski trg
Prva predstava za djecu (2+) (Šareni svijet)

9. Subota, 25. 9. u 11 sati, Glavni gradski trg
Cirkus Čušpajz (2+) (Cirk Pozor, Zagreb)

Igraju: Nikolina Majdak, Istinio Pričić, Iva Peter-Dragan

10. Subota, 25. 9. u 12 sati, Glavni gradski trg
Druga predstava za djecu (2+) (Šareni svijet)

Ulaznice po cijeni 15 kuna za stadion i dvoranu se kupuju u računovodstvu Pučkog otvorenog učilišta Daruvar, predstave na trgu su besplatne!

DARUVARSKA VINSKA CESTA ME ZOVE JER VOLIM ŽIVOT!

Uživajte u zlatom nagrađivanim vinima, probiranim sirevima i slavonskim tamburašima

DARUVARSKA VINSKA CESTA ME ZOVE JER VOLIM ŽIVOT!

 

Daruvarska razglednica

Daruvarska razglednica