Kalendar događanja
10 dana astronomije

10 dana astronomije

Pročitajte što nam je Astronomsko društvo Kumova slama pripremilo ove godine za 10 dana astronomije u Daruvaru.

Ovogodišnja, osma po redu, manifestacija 10 Dana astronomije održava se od 31.ožujka do 9.travnja 2017. godine. Otvaranje se, kao i proteklih godina, održava u Hrvatskom domu na adresi Matije Gupca 7, Daruvar, s početkom u 18:00 sati. Ove je godine tema posvećena životu u svemiru, koju ćemo popratiti i izložbom-i to od samih početaka kada smo u bespućima svemira slali životinje od kojih se, izuzev svima nam znane Lajke, većina sigurno vratila na Zemlju.

Ove godine uz neka već dobro poznata lica očekuje i nekoliko novih predavača koje ćemo imati priliku slušati po prvi put. Nakon samog otvaranja u petak 31.3. prof.dr.sc. Marija Heffer  održat će predavanje na temu "Ima li života u Svemiru i kako ćemo ljudsku rasu preseliti na druge planete?". Već idući dan nastavljamo s dobro nam poznatim prof.dr.sc. Ivicom Puljkom koji će u subotu 1.4. održati predavanje pod nazivom "Kako je (možda) sve počelo, a kako će sve (vjerovatno) završiti?". Ponovo se vraća i naš dragi Sandrino Požežanac kojeg ćemo osim u ulozi Dartha Vadera slušati i kao predavača u nedjelju 2.4. s temom "Znanost o Hollywoodu". U ponedjeljak 3.4. novi tjedan otvaramo sa uvijek zanimljivim Antom Radonićem i njegovim predavanjem pod naslovom "Svemirska era čovječanstva". Antu ćete imati priliku ponovo vidjeti i čuti već u utorak, 4.4. kad će skupa s Koradom Korlevićem uz Tanju Devčić gostovati u radio emisiji "Andromeda" koja će se emitirati uživo iz Daruvara! Na taj će se način obilježiti 20 godina postojanja emisije. Korado ostaje s nama i u srijedu 5.4. kad ćete imati priliku slušati njegovo predavanje o bazama u svemiru pod nazivom "Humanosfera".

U četvrtak 6.4. će nam se predstaviti za nas novi predavač, Dr.sc. Nenad Raos kako bi nam održao predavanje pod nazivom "Život kao svemirska pojava" koja će obraditi teorije kako je život na ovaj ili onaj način na Zemlju došao iz svemira. U petak, 7.4. imate priliku ponovo vidjeti i poslušati dr.sc. Davorku Radovčić sa predavanjem "Od kuda čovjek na zemlji". Kao i prošle godine očekuje nas zanimljivo predavanje naše članice Dunje Županić koja će u subotu 8.4. održati veoma zanimljivo predavanje na temu "Zvijezde kao lijek".

Uz navedena predavanja ove ćemo godine održati i brojne radionice te predavanja koja će se za učenike osnovnih i srednjih škola osim u Daruvaru održati i u Pakracu i Zagrebu. Uz predavanja u školama i knjižnicama, učenici daruvarskih i ostalih škola imat će priliku poslušati predavanje prof. Korada Korlevića u kinu "30.svibnja" u Daruvaru. Kao i prošlih godina, imamo poslasticu za naše najmlađe.

Uz priliku da se u nedjelju 2.4. na glavnom gradskom trgu druže s našim najnovijim počasnim članom  - Darth Vaderom – subotama 1.4. i 8.4. će se u Hrvatskom domu za njih ponovo održati popularni Astro vrtić s interaktivnom igraonicom uz voditeljice – odgajateljicu Dubravku Prević i Martinu Vacku. U nedjelju, 2.4. pozvani ste na promatranje Sunca s glavnog gradskog trga, nakon kojega svakako ostanite na ispaljivanju modela raketa koje će nam demonstrirati Klub tehničke kulture Garešnica. U ponedjeljak 3.4. i utorak 4.4. organizirali smo promatranje Sunca i za osnovnoškolce kod OŠ V. Nazora u Frankopanskoj i u Gajevoj ulici. I za kraj, ne propustite naše uvijek zabavne Astro partyje  koji će se održati u petak 31.3. na Petrovom vrhu uz demonstratore Sašu Nuića i Alana Jadanića, te u subotu  8.4. na Trgu kralja Tomislava.

Kompletan program preuzmite OVDJE 

 

 

 

DARUVARSKA VINSKA CESTA ME ZOVE JER VOLIM ŽIVOT!

Uživajte u zlatom nagrađivanim vinima, probiranim sirevima i slavonskim tamburašima

DARUVARSKA VINSKA CESTA ME ZOVE JER VOLIM ŽIVOT!

 

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica

PPS destinacija Daruvar - Bjelovar - Garešnica
  •